Romii vor demisia ministrului Theodor Baconschi

0

Cateva sute de romi vor participa astazi la manifestatia organizata de mai multe ONG-uri in Piata Victoriei, care cer premierului Emil Boc sa-l demita pe ministrul de externe Theodor Baconschi, din cauza unor declaratii controversate pe care acesta le-a facut de curand.

Baconschi este acuzat de rasism, dupa ce ar fi spus, la Paris, ca “Romania are niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma”.

Organizatiile neguvernamentale ale tiganilor au mai reclamat ca la misiunile Romaniei din Europa nu sunt angajati din aceasta etnie, care ar sti mai bine cum sa administreze problemele tiganilor, informeaza RRA. ONG-urile au sustin ca trebuie mers la esenta problemei, adica sa fie eliminate motivele de migratie, prin investitii in acele localitati de unde pleaca cei mai multi tigani.

Ieri, in cadrul unei dezbateri organizate de Camera Deputatilor, despre “migratia si incluziunea romilor in spatiul european”, ministrul Baconschi a explicat ca nu a facut declaratii rasiste si ca doar a atras atentia ca “infractionalitatea naturala in orice comunitate nu este mai mare in cea roma din Europa”. Teodor Baconschi a anuntat ca a infiintat la Ministerul de Externe un grup de lucru, care sa preia si sa analizeze propunerile inaintate de organizatiile neguvernamentale ale tiganilor.

Sursa: jurnalul.ro