Societatea civila din R. Moldova cere politici de antidiscriminare

0

Guvernul Republicii Moldova este incurajat sa adopte politicile de promovare a incluziunii sociale si antidiscriminare pe baza genului, varstei, viziunii sociale si politice, religiei si orientarii sexuale.  Declaratia este facuta de catre Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si avocata Doina Ioana Straisteanu.

ONG-urile recomanda executivului sa adopte politicile de acordare a asistentei sociale grupurilor vulnerabile, de prevenire si combatere a discriminarii si de aplicare a sanctiunilor necesare curmarii cazurilor de expresii jignitoare pentru unele categorii de persoane. De asemenea, se incurajeaza adoptarea politicilor de creare a locurilor de munca si a conditiilor sociale mai bune pentru persoanele cu dizabilitati, prin masurile afirmative, crearea oportunitatilor egale de angajare in munca a tinerilor si absolventilor scolilor profesionale, precum si excluderea diferentelor de plata pentru aceeasi munca prestata de femei si barbati.

Directorul CREDO, Sergiu Ostaf, a declarat ca incurajarea societatii civile vine ca replica la o conferinta de presa din 3 februarie, sustinuta de Preasfintitul Marchel, arhipastor al Episcopiei de Balti si Falesti. Arhipastorul spunea atunci ca premierul Vladimir Filat si „cumetrii sai europeni” insista sa fie adoptata Legea privind prevenirea si combaterea discriminarii, cunoscuta ca si Legea antidiscriminare, in felul acesta vrand sa marginalizeze activitatea Bisericii, activitatea preotilor care stau la straja moralitatii poporului si sa justifice angajamentele luate in fata celor din Europa, care ii dicteaza ce si cum sa faca.

Credem ca aceasta practica emanata de o persoana publica, cum este o fata bisericeasca, excita publicul, iar limbajul marginal, atitudinea hartuitoare fata de anumite grupuri sociale este un exemplu de prost gust”, a subliniat Sergiu Ostaf, luni, la o conferinta de presa.

Avocatul Doina Ioana Straisteanu a comunicat ca recunoaste dreptul la opinie, dar intr-un mod civilizat. „Dar este interzis discursul de ura care propaga discriminarea pe anumite criterii, or stim la care grupuri se refera fata bisericeasca din conferinta din 3 februarie”, a declarat avocatul.

Reprezentantii societatii civile considera ca dreptul la opinie in cazul unor fete bisericesti este exagerat, virulent si contine fobie fata de mai multe grupuri sociale. Totodata, acestia considera ca declaratiile fetelor bisericesti reflecta sustinerea directa a unor forte politice, lucru care contravine direct legislatiei cu privire la libertatea religiei si canoanele bisericesti.

Sursa: Info-Prim NEO