Teatrul Social – metoda de incluziune sociala

0

Teatrul social este o forma de teatru interactiv, o metoda de interventie care incurajeaza participantii sa ia atitudine, sa apere valorile si principiile morale in care cred si sa gaseasca solutii reale. Daca joci intr-o piesa de teatru social, trebuie sa fii gata in orice moment sa faci fata rasturnarilor de situatie, schimbarilor neasteptate, improvizatiei.

Aplicarea metodei teatrului social in cadrul proiectului “Dezvoltarea Economiei pentru o Economie Sociala-DESS” in 3 localitati diferite a fost considerata ca oportuna intrucat ofera cea mai usoara cale spre intelegerea generala a fenomenului incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati.

Discriminarea este o problema iar integrarea in societate si pe piata muncii a persoanelor din Grupuri Vulnerabile se loveste, de cele mai multe ori de bariera prejudecatilor. Prin cele 3 reprezentatii de Teatru Social, proiectul “Dezvoltarea Economiei pentru o Economie Sociala-DESS” si-a propus ca participantii, persoane din grupul tinta, apartinand atat grupurilor discriminate cat si majoritatii, sa constientizeze necesitatea respectarii drepturilor omului si sa participe activ  in combaterea discriminarii, extremismului si discursului instigator la ura.

Includerea Teatrului social intre activitatile desfasurate in cadrul proiectului a plecat de la premisa ca facand parte din Grupuri Vulnerabile, beneficiarii proiectului au incredere in sine scazuta si nu sunt constienti de capacitatile lor. De aceea s-a considerat a fi necesar ca acestia sa fie sprijiniti sa isi scoata in evidenta calitatile, sa descopere noi lucruri despre ei insisi si despre cei din jur prin interpretarea unor situatii de viata prin teatru, joc si improvizatie. Totodata, persoanele apartinand grupurilor vulnerabile au de multe ori probleme de integrare sociala, iar prin teatru social proiectul a incercat sa raspunda acestei situatii.

In cadrul celor 3 reprezentatii de teatru, participantii au putut afla si despre Economia Sociala ca solutie pentru problemele cu care se confrunta persoanele din grupuri vulnerabile, probleme precum excluziune sociala, imposibilitatea de a obtine si mentine un loc de munca, subcalificare profesionala, dar si probleme specifice ce necesita atentia unui asistent social.

Cele 3 reprezentatii de teatru organizate in cadrul proiectului au avut ca scop crearea unui cadru nonformal, prietenos, pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in procesul dezvoltarii personale, utilizand teatrul ca instrument care sa ajute beneficiarii sa observe roadele muncii lor si sa capete incredere in sine.

Proiectul Dezvoltarea Economiei pentru o Sustenabilitate Sociala (DESS), cu o valoare eligibila a finantarii de 6,423,348.76 lei a fost implementat in perioada decembrie 2014 – decembrie 2015 in cadrul a patru regiuni de dezvoltare (Bucuresti- Ilfov, Vest, Sud-Est si Sud – Muntenia) printr-un parteneriat format din 5 organizatii non-guvernamentale – Asociatia Help Autism, Fundatia Mana de Lucru, Liga Romana pentru Sanatate Mintala, Asociatia Nationala de Interes Public si Asociatia ProVita pentru Nascuti si Nenascuti.

Proiectul a avut ca obiectiv formarea persoanelor care apartin grupurilor vulnerabile prin oferirea unor modele de succes in domeniul economiei sociale, sprijinirea infiintarii a 6 noi structuri generatoare de  locuri de munca, precum si consilierea participantilor la proiect in vederea dezvoltarii carierei profesionale si informarea acestora cu privire la economia sociala si beneficiile acesteia.