Trei milioane de romani mobilizati de ura fata de persoane LGBT

0

Persoanele lesbiene, gay, bisexuale si persoanele transgender (LGBT) din Romania asista, alaturi de toti ceilalti cetateni ai acestei tari, la un prim pas in ingradirea unor drepturi si libertati fundamentale. Actionand sub masca democratiei, Coalitia pentru Familie depune cateva milioane de semnaturi incercand sa restranga definitia familiei in Constitutie si cere ca majoritatea sa se pronunte asupra drepturilor unor minoritati. Demersul Coalitiei contrazice litera si spiritul Constitutiei Romaniei,  care, prin prevederile sale, interzice categoric modificarea textului fundamental in sensul restrangerii unor drepturi garantate de lege, printre ele numarandu-se si dreptul la viata privata si de familie.

Demersul Coalitiei pentru Familie are un singur scop real: mobilizarea opiniei publice impotriva persoanelor LGBT, transformandu-le intr-o amenintare fictiva impotriva traditiei si familiei. Actualul Cod Civil interzice explicit casatoria intre persoane de acelasi sex, iar practica juridica nu lasa loc de interpretare.  In consecinta, initiativa de restrangere a definitiei familiei in Constitutie nu are o miza reala, pentru ca nu ar modifica cu nimic viata romanilor si nici regimul casatoriei.

„Nu vorbim de o initiativa pentru familie, ci de una impotriva ei. Coalitia pentru Familie loveste in dreptul romanilor la viata privata si de familie incercand sa organizeze un referendum care sa priveze de protectie constitutionala toate acele familii care nu sunt bazate pe casatorie. Vorbim aici, intr-adevar, de persoane LGBT, dar si de familii precum cele monoparentale, familii extinse in care bunicii raspund de cresterea copiilor, familii formate din cupluri heterosexuale care traiesc intr-un parteneriat consensual,” a declarat Florin Buhuceanu, membru al Asociatiei ACCEPT si membru in board-ul European Network on Religion on Belief.

Curtea Constitutionala a Romaniei si Parlamentul se afla la o rascruce. Au posibilitatea sa demonstreze ca Romania si-a lasat definitiv in urma trecutul totalitar si ca drepturile persoanelor LGBT sunt recunoscute ca drepturi ale omului. Restrangerea definitiei familiei din articolul 48 al Constitutiei in sensul  interzicerii exprese a casatoriei intre persoanele de acelasi sex constituie  o forma nejustificata de marginalizare a unui singur grup, respectiv  persoanele LGB, care oricum nu se bucura de protectia vietii lor private si de familie. Asumarea acestui amendament ar  reprezenta un mesaj din partea statului de incurajare a  homofobiei si excludere explicita a protectiei constitutionale de care ar trebui sa se bucure toti cetatenii Romaniei.