Victor Ponta si Cristian Tudor Popescu, reclamati pentru discriminare impotriva romilor

0

ONG-ul Romani CRISS a depus trei plangeri la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva premierului Victor Ponta, a ziaristului Cristian Tudor Popescu si a unui fost procuror, Gheorghe Oancea, pe care ii acuza de declaratii discriminatorii impotriva romilor si cere impunerea de amenzi contraventionale impotriva acestora.

Directorul CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a confirmat, pentru HotNews.ro, primirea celor trei plangeri, in cursul zilei de joi, si a estimat ca o decizie va fi pronuntata “in trei saptamani – o luna”.

Acesta a explicat ca va urma repartizarea aleatorie a cauzelor urmata de “procedura legala de citare”.

Romanii CRISS acuza o serie de afirmatii “discriminatorii” facute de cei trei, pe marginea dezbaterilor legate de cazul Mircea Basescu – familia lui Bercea Mondial.

“Dl Victor Ponta vorbeste despre ‘clanuri de crima organizata ale romilor’, folosind conceptul de infractionalitate tiganeasca. Acest concept este caracteristic mediilor fasciste si xenofobe. Astfel de discurs este promovat de organizatii de extrema dreapta, precum Garda maghiara. In cazul Vona impotriva Ungariei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut faptul ca ‘infractionalitatea tiganeasca’ este un concept rasist”, se arata in plangerea depusa de ONG-ul specializat in apararea drepturilor minoritatilor.

Romani Criss afirma ca “afirmatiile facute de primul ministru au loc intr-un context nefavorabil romilor, in sensul in care in Europa atitudinea fata de romi a devenit extrem de ostila si de intoleranta”.

Citeste continuarea pe hotnews.ro