ONG-uri din Romania, Ungaria si Ucraina lucreaza la programe de dezvoltare pentru tinerii aflati in dificultate

0

Programele urmeaza sa fie implementate in centrele de zi ale organizatiilor nonguvernamentale

Saptamana aceasta, 14 profesionisti din cinci ONG-uri din Romania, Ungaria si Ucraina, asociatii care lucreaza cu copiii si tinerii aflati in dificultate, s-au intalnit la Satu Mare in cadrul proiectului transfrontalier “Pod Culural Transfrontalier pentru Incluziune Sociala”.

Prima intalnire a specialistilor a fost de fapt o sesiune de formare in materie de tehnici specifice terapiilor expresive in cadrul programelor de dezvoltare construite pentru copii si tineri aflati in dificultate.

Instrumente terapeutice si educationale in munca cu beneficiarii

Proiectul este implementat de Centrul de Resurse Crest in colaborare cu Centrul de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala, Asociatia Stea si Fundatia Down Carei, Asociatia ÉFOÉSZ din judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg – Ungaria si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” din Ucraina. Asistentii sociali, educatorii, pedagogii, profesorii si instructorii participanti au avut ocazia la prima intalnire din cadrul proiectului sa afle cum pot utiliza tehnicile expresive ca instrumente terapeutice si educationale in munca cu beneficiarii lor. Chiar si formarea specialistilor a avut un caracter inovativ, aceasta parte fiind sustinuta de formatori din cadrul Asociatiei de Terapie prin joc si dramaterapie din Romania.

Sesiuni de lucru cu profesionistii

Participantii au primit informatii cu privire la accesarea si activarea resurselor creative, achizitionarea de informatii specifice abordarii dramaterapeutice, de tehnici creative de lucru pentru sprijinirea dezvoltarii personale a copiilor si tinerilor. A doua sesiune de lucru este programata pe perioada 4 – 8 noiembrie, cand la Satu Mare specialistii vor lua parte din nou la o serie de lectii menite sa ii ajute sa isi atinga obiectivele in munca de zi cu zi cu copiii si tinerii aflati in dificultate. Dupa aceasta a doua sesiune, cei implicati in implementarea proiectului vor construi programe de dezvoltare personala folosind tehnicile invatate. Programele urmeaza sa fie implementate de anul viitor in centrele de zi ale organizatiilor nonguvernamentale. Proiectul are un grup tinta format din 50 de copii si tineri.

Programele vor consta in construirea unor spectacole artistice bazate pe elemente de cultura, traditii si folclor din zona transfrontaliera, activitati educative si de consiliere pe diverse domenii precum educatie comportamentala, consiliere in sanatate si activitati de animatie socio – educativa si sport.

La finele proiectului se va organiza o tabara si un festival international, evenimente in cadrul carora copiii si tinerii implicati vor prezenta spectacolele construite.

Sursa: Presaonline.com