15 februarie, Ziua Internationala a Cancerului la Copil

0

Desi cancerul la copil este o boala grava care rapeste vieti, iar provocarile din sistemul de sanatate sunt multe si necesita solutii, Romania poate sa fie mandra de existenta celui mai activ grup de suport care disponibil adolescentilor cu cancer din Europa: Clubul Temerarii (www.temerariiclub.ro), si de un program de suport recunoscut la nivel international prin intermediul caruia copii tratati impotriva cancerului din toate colturile Romaniei, sunt sprijiniti si incurajati de ,,Leul cel Curajos” sa-si invinga frica si sa faca fata procedurilor medicale dureroase.

In Romania, incidenta cancerului la copil este comparabila cu cea din alte tari. In ultimii ani, cel mai semnificativ progres este implementarea Registrului National de Cancer, care exista deja de doi ani. Conform acestui registru, care este functional din 1 Septembrie 2009, in fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 400 de cazuri noi de cancer la copil in Romania. Noul registru este administrat de Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica (SROHP) a carui  obiectiv imediat este ca datele emise de acesta sa  fie folosite in crearea unor politici si sa serveasca  drept baza pentru dezvoltarea unei strategii nationale privitoare la cancerul la copil.

Schimbarile de reglementare care ar restabili statusul de specializare medicala pentru oncologia pediatrica sunt in curs de desfasurare, ceea ce inseamna ca instruirea vocationala specifica va fi disponibila pentru orice medic pediatru.

O tendinta incurajatoare este resimtita de unele institutii care au comparat distribuirea stadiilor in 2006 cu cele din 2010 si au aratat ca diagnosticarea trece printr-o faza de schimbare pozitiva (mai putin de o treime din cazuri au fost diagnosticate in stadiile I-II in 2006, iar in 2010 putin peste jumatate din cazuri au fost diagnosticate in stadii incipiente).

In timp ce sunt cautate solutii pentru aprovizionarea medicamentelor lipsa si pentru imbunatatirea echipamentelor disponibile in unele centre de tratament si pentru accesul la investigatii si analize de laborator, SROHP este activa in dezvoltarea unor parteneriate si depune eforturi sustinute pentru a gasi solutii la cele mai importante provocari in domeniul cancerului pediatric in Romania.

Pentru prima data, informatii actualizate si corecte, colectate de Registrul National, vor fi disponibile si communicate in cadrul Conferintei SROHP-PanCare din Bucuresti, pe data de 10-13 mai. Vom pregati pentru conferinta SROHP la Bucuresti primul studiu epidemiologic multicentric privind cancerul la copil in Romania.

Tema conferintei PanCare este supravietuirea pe termen lung in cazul cancerului la copil si va reuni specialisti internationali si autohtoni intr-un dialog care devine din ce in ce mai relevant in situatia actuala, in tratarea cu success a cancerului la copil.” – a declarat Prof. Univ. Dr. Maria Baghiu, Presedintele Societatii Romanie de Onco-Hematologie Pediatrica.

Totodata, Sefa Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tg-Mures a incheiat: “Avem ca obiectiv imediat demersuri pentru a implementa in Romania Strategia Nationala in ONCOPEDIATRIE.