200 de educatori vor invata sa integreze eficient copiii cu autism in gradinita

0

Cu ocazia zilei internationale a constientizarii autismului – 2 aprilie, Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA), desfasoara campania “Am autism! Autismul la gradinita” care include pe tot parcursul lunii martie o serie de 5 cursuri de informare adresate educatorilor din gradinitele din Bucuresti si din tara.

Cursurile sunt gratuite si organizate in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si vor fi gazduite de 5 gradinite partenere, evenimentul fiind sponsorizat si sustinut de ParadisMedia, Revista Pipo si Lumea lui Bubu.

200 de educatori vor lua parte la cursurile gratuite “Am autism! Autismul la gradinita”. Vor avea loc 5 sesiuni de training in Bucuresti a cate 3 ore fiecare pentru grupe diferite de participanti (3 martie- Gradinita Kids Club, 10 Martie – Gradinita Romano-Finlandeza, 17 Martie – Gradinita Conil, 24 Martie – Gradinita Pisicile Aristocrate, 31 Martie -Gradinita nr. 191).

Campania isi propune sa informeze si sa ajute educatorii in doua directii: in primul rand sa cunoasca mai multe despre realitatea autismului si in al doilea rand sa ii ajute cu informatii concrete pentru a reusi sa integreze cu success un copil cu autism in clasele lor.

La AITA, prin terapie comportamentala inceputa timpuriu (intre 2-3 ani) si desfasurata in regim intensiv (minim 4 ore pe zi), copiii pot depasi cele mai multe din intarzierile specifice autismului. Ei invata sa se exprime, sa ceara, invata informatii despre mediul inconjurator, fapt ce ii face sa zambeasca si sa isi manifeste bucuria de a se putea face intelesi, de a putea comunica. Rolul educatorilor este esential in depistarea de la primele semne a comportamentelor specific autiste pentru a directiona familia catre specialisti. Cu cat un copil este trimis mai devreme la un control de specialitate si incepe terapia mai devreme, cu atat mai rapida si mai frumoasa poate fi integrarea lui in colectivitate. Daca insa copilul nu beneficiaza de mic de terapie individualizata, el va avea mari dificultati la gradinita si scoala, si apoi in viata adulta.

Rolul educatorilor ramane la fel de important si in cazul copiilor care urmeaza deja terapia comportamentala, deoarece ei pot ajuta la buna lor integrare. Pentru a ajuta la evolutia copiilor cu autism este esential ca educatoarea sa inteleaga cum se va comporta cu un copil cu autism, ce reguli vor aplica in cazul lui si cum il pot ajuta efectiv sa progreseze.

In data de 3 martie, la Gradinita Kids Club din Bucuresti, a avut loc primul curs din seria celor 5. Specialistii AITA, psiholog Andreea Matauan si psiholog Alina Porumboiu, au informat 40 de educatori din Bucuresti si din tara cu privire la caracteristicile autismului, la gestionarea comportamentelor dificile ale copiilor cu autism si la integrarea eficienta in gradinita a copiilor cu autism. Cursul a fost unul interactiv, abordandu-se problematici specifice aduse in discutie de participanti legate de experienta lor la clasa cu copii cu autism. Feedback-ul a fost unul pozitiv, educatorii considerand ca acest curs a fost util si afirmand ca se simt mai pregatiti sa primeasca un copil cu autism in clasa lor.