Active Healthy Aging – Eficacitatea si importanta sigurantei in administrarea de suplimente alimentare

0

Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe in parteneriat cu Core invest Health  au organizat, luni, 31 martie 2014, la sediul Infoeuropa, conferinta „Active Healthy Aging – Eficacitatea si importanta sigurantei in administrarea de suplimente alimentare”. Desfasurata pe trei module, conferinta a atins un numar de 120 de participanti, din cadrul sistemului medical si mass media.

Printre vorbitorii prezenti la conferinta s-au numarat Doris Mircea – Director Centrul Infoeuropa, dr. Tania Radulescu, Director Medical – Administratia Spitalelor Primaria Municipiului Bucuresti, Ion Ciceala – Director Executiv Alianta pentru Sanatate din Romania, dr. Dana Stanciulescu – Presedinte Core Invest Health, dr. Liviu Matiescu – CEO Medicality Group, dr. Anca Tau – medic primar boli interne specialist cardiologie, dr. Andreea Cazanaru – medicina de familie si consultant in nutritie Med Consult & Care.

“Avand in vedere faptul ca, Romania este printre cele mai afectate state din Uniunea Europeana de fenomenul de imbatranire a populatiei, conform Raportului Comisiei Europene din 2012 cu titlul «Active ageing and solidarity between generations. A statistical portrait of the European Union 2012», consideram binevenita organizarea unei dezbateri pe aceasta tema, cu atat mai mult cu cat politicile Uniunii Europene sprijina procesul de imbatranire intr-un mod sanatos (healthy aging), ca parte a strategiei privind sanatatea si incluziunea sociala. In Romania, din ultima statistica nationala din 2011 reiese ca, persoanele in varsta de 65 ani reprezinta 16,1% din populatie, iar cele de peste 85 ani – 1,3% astfel incat strategiile privind starea de sanatate a persoanelor in varsta nu vizeaza doar tratamentele pentru diferite probleme asociate direct procesului de imbatranire, ci si tratamentele adjuvante menite sa incetineasca procesul de imbatranire celulara la nivelul fiecarui organ intern si al pielii. Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe isi propune sa fie cat mai aproape de cetateni printr-o informare sustinuta, care sa vizeze toate domeniile abordate de politicile Uniunii Europene”, a declarat in cadrul evenimentului Doris Mircea, reprezentant special, coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

La nivelul Capitalei, autoritatile sunt in acest moment orientate spre actiuni care vizeaza implementarea politicilor europene potrivit carora persoanele in varsta pot ramane active, putand aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea societatii, din punct de vedere economic si social, dar si spre actiuni de preventie.

Studiul Eurobarometru realizat in 2011 a aratat ca termenul persoana in varsta se refera la persoane cu o varsta medie de 63,9 ani, iar procesul de imbatranire este asociat cu diferite boli si fragilitate.  In ultimul secol, speranta de viata a crescut de la 50 ani la 75 ani, cu toate ca din punct de vedere genetic suntem programati sa atingem chiar pragul de 120 de ani.

“Abordarea medicala privind procesul de imbatranire s-a schimbat substantial in ultimii ani. Medicii nu urmaresc doar sa trateze, ci sa si previna deoarece acest lucru inseamna prelungirea sanatatii organismului si implicit imbatranirea intr-un ritm mai lent. Imbatranirea nu se refera numai la cea cronologica, in functie de anul in care ne-am nascut, ci si la cea metabolica, celulara, care determina declansarea bolilor.  Din fericire exista solutii, suplimente naturale nutritive care ne pot ajuta sa incetinim procesul de imbatranire la nivelul fiecarei celule din organism”, a explicat dr. Anca Tau – medic primar boli interne specialist cardiologie.

La randul sau, presedintele Core Invest Health, Dana Stanciulescu, a completat ca imbatranirea este un proces ireversibil, cu care se confrunta fiecare, singura diferenta fiind legata de modul in care procesul are loc.

In cadrul conferintei au fost discutate si aspecte ale imbatranirii din punct de vedere al dietei si din punct de vedere psihologic.

“Cresterea duratei de viata si o “imbatranire” sanatoasa este o provocare constanta care s-a dovedit ca poate fi obtinuta cu ajutorul unui stil de viata echilibrat din care fac parte alaturi de miscare, o alimentatie variata care sa cuprinda toate principiile nutritive si adjuvanti de tipul suplimentelor alimentare suficient studiate pentru a dovedi eficienta maxima fara efecte secundare”, a explicat  dr. Andreea Cazanaru – medicina de familie si consultant in nutritie Med Consult & Care.

„Procesul de imbatranire lasa amprente puternice nu doar la nivel biologic ci si la nivelul psihicului prin modificarea comportamentului, mai ales o accentuare a tendintei de izolare fata de societate dublata de marginalizarea sociala, ajungandu-se de multe ori ca persoanele in varsta sa devina depedente de serviciile sociale. Pentru a preveni efectele negative ale imbatranirii este important sa se actioneze inca din tinerete, astfel incat oamenii sa imbatraneasca decent, sanatos, cu un psihic puternic care sa le confere rolul de protagonist cu drepturi depline ai vietii sociale”, a concluzionat dr. Leliana Parvulescu, psiholog trainer in cadrul Centrului de Cercetare Comportamentala Zivac Group.

 Conferinta „Active Healthy Aging – Eficacitatea si importanta sigurantei in administrarea de suplimente alimentare” este cea de-a doua conferinta de informare realizata de Centrul Inforeuropa si Core Invest Health.

Aceste actiuni se bazeaza pe furnizarea informatiilor relevante catre publicul larg si comunitatea medicala dar si prin activitati si programe specifice de comunicare menite sa reduca decalajele dintre Romania si Uniunea Europeana in domeniul sanatatii.

Evenimentul de luni 31 Martie face parte din seria de conferinte care vor fi derulate pe parcursul anului in curs pe teme medicale privind imbunatatirea cunostiintelor pacientilor romani asupra tratamentelor inovatoare cu suplimente alimentare si identificarea unor solutii menite sa reduca decalajele dintre Romania si Uniunea Europeana in domeniul sanatatii.