„Sindromul Down: Optiunea pentru viata”, apel la unitate pentru diversitate

0

Aproape 100 de persoane, copii si adulti cu Sindrom Down si parintii acestora, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale implicate in apararea drepturilor copiilor si a persoanelor cu dizabilitati, reprezentanti ai institutiilor de stat, profesionisti din domeniile medical, psihologic, social sau legislativ, cadre didactice din scoli speciale, dar si inalti reprezentanti ai Bisericii Catolice, s-au reunit in data de 27 ianuarie in foaierul Salii Radio din Bucuresti, cu ocazia seminarului „Sindromul Down: Optiunea pentru viata”.

Organizat de Asociatia Caritas Bucuresti, in parteneriat cu Asociatia RENINCO Romania, in cadrul campaniei „Toate sperantele sus!” initiata de RadioRomania, seminarul  si-a propus sa consolideze cadrul de sustinere a persoanelor cu Sindrom Down din Romania.

Avem ocazia ca fiind impreuna si intarindu-ne randurile, sa schimbam pas cu pas modul in care sunt perceputi copiii care au Sindrom Down, modul in care sunt intelesi, integrati, educati, parte a vietii, asa cum este normal, asa cum au dreptul, asa cum Dumnezeu i-a adus pe lume,  pentru a fi o particica a iubirii pe care o promovam toti, din puncte de vedere diferite”, a declarat in deschiderea lucrarilor gazda evenimentului, Prof. Univ. Ecaterina Vrasmas, presedintele Asociatiei RENINCO Romania.

Puncte de vedere diferite, pornind din perspective diferite (medicala, sociala si legislativa, familiala si religioasa) dar avand toate, fara nicio exceptie, un numitor comun si anume respectul pentru viata. In cadrul seminarului au pledat pentru respectarea dreptului la viata: PS Cornel Damian – episcop auxiliar de Bucuresti, Eugen Stefanescu – Directorul Asociatiei Caritas Bucuresti, Mons. Dino Pistolato – director Caritas Venetia, Prof. Dr. Radu Vladareanu- seful Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Elias, Madalina Turza – presedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, Ani Ardelean – presedintele Asociatiei Sindrom Down Bucuresti si Pr. Roberto Polimeni – presedintele Asociatiei Don Orione.

In cadrul prelegerilor s-au dezbatut tendinte sociale ingrijoratoare, cum este cea a cautarii omului perfect care „conduce in mod periculos la o atitudine narcisista si la o falsa aparare a drepturilor omului” (PS Cornel Damian), s-a mentionat importanta dizabilitatii ca fundament al unei societati complexe, s-a propus conceptul de standarde individuale in completarea celui de mediu adaptat nevoilor si inlocuirea termenului de dizabilitate cu cel de diversitate, s-au oferit valoroase informatii medicale si legale, prin care un parinte se poate asigura de respectarea drepturilor copilului sau.

In cadrul grupurilor de discutii s-a conturat si o propunere concreta de actiune. Doamna Adina Codres, reprezentantul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Directia Generala pentru Protectia Copilului, a adresat tuturor participantilor o invitatie pentru completarea Planului Operational care insoteste Strategia Sanatatii Mintale aflata in lucru la Minister, cu particularitati referitoare la Sindromul Down. De asemenea, s-a propus initierea unei Scrisori deschise catre autoritati, in vederea deblocarii unor strategii esentiale, cum este cea din domeniul sanatatii mintale.

Dar poate ca cea mai importanta concluzie a seminarului, transmisa sub o forma sau alta in toate prelegerile si toate propunerile, a fost necesitatea mentinerii unor raporturi de comunicare multilaterala, cu si despre persoanele cu Sindrom Down, in beneficiul acestora si in beneficiul societatii, care numai printr-o atitudine incluziva poate evolua in mod real atat moral cat si economic. Idei foarte frumos sintetizate in apelul la unitate transmis de Mons. Dino Pistolato „Eu sper ca daca ne vom uni fortele, daca vom sti sa dialogam si sa lucram impreuna, vom reusi sa construim noi oportunitati pentru aceste persoane care sunt bogatia si inima societatii noastre”.

Pentru mai multe informatii despre seminarul „Sindromul Down: Optiunea pentru viata” vizitati site-urile www.caritasbucuresti.org  si www.sindromdown.ro.  Pentru detalii despre campania „Sindromul Down. Toate sperantele sus!”, vizitati site-ul petitie.radioromania.ro.