Campanie nationala dedicata adolescentilor si tinerilor cu autism din Romania

0

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) si Houston NPA au dat startul campaniei nationale “Omul din spatele autismului”. Campania se va desfasura in perioada iulie-decembrie 2011 (continuare si in 2012) si are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburarile din Spectrul Autist, in cazul adolescentilor si adultilor, dar si strangerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale in Soveja, judetul Vrancea, un centru rezidential si de lucru dedicat adolescentilor si adultilor cu autism. Dupa varsta de 18 ani, adultul cu autism poate fi integrat in doua tipuri de colectivitati: intr-una din casele familiale private sau de stat, unde locuiesc persoane cu diferite dizabilitati sau intr-un spital de psihiatrie. Din cauza lipsei banilor sau al accesului la casele familiale, cele mai multe familii decid sa tina adultul cu autism acasa.

Proiectul Casei Familiale are in vedere in prima etapa achizitionarea terenului şi construirea primului pavilion in care pot fi instruiti tinerii cu autism, cu un spatiu de cazare corespunzator. Urmeaza construirea celui de-al doilea pavilion şi a unei ferme terapeutice, unde vor lucra şi persoanele cu TSA. In pavilioanele Centrului acestia vor beneficia de terapie ocupationala, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictura, muzica), calculatoare, bucatarie, panificatie, gradinarit. Personalul va fi specializat, pregatit şi format in lucru cu persoane cu TSA.

Prin aceasta campanie Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania si Houston NPA doresc sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in Romania autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o legislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane.

Mesajele principale pe care organizatorii doresc sa le trasmita prin intermediul campaniei sunt:

Cunoaste omul din spatele autismului

Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni si aptitudini. Trebuie sa le observam capacitatile, nu deficientele ca sa aiba un viitor. In cadrul campaniei se vor prezenta tineri si adulti cu TSA cu capacitati si firi deosebite.

Autismul nu dispare cand copilul creste

 Cele mai multe actiuni de constientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidenta si manifestarea acestei tulburari la copii. Realitatea este ca autismul nu se vindeca niciodata, iar problemele sociale si comportamentale cu care se confrunta persoanele trecute de 18 ani sunt si mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, in Romania, persoana cu autism este incadrata la majorat la “afectiuni psihice” sau “boli mentale”. Asadar, adultii cu autism nu exista pentru statul roman.

Persoanele adulte cu autism au drepturi

 Tinerii si adultii cu autism au dreptul la educatie speciala si la integrare pe piata muncii, intr-un mediu profesionist, in care sa se tina cont de nevoile specifice acestei tulburari. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate si la o locuinta. Nu exista in Romania in acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, desi incidenta tulburarii a crescut de 1 la 38, in urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.

Autist te nasti, nu devii

 Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da. 

Autismul nu este o boala psihica si nici o boala contagioasa

 Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologica, o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.

Persoanele cu autism au nevoie de sprijinul societatii civile, al autoritatilor, al companiilor

 Organizatorii vor demara si o campanie de strangere de fonduri pentru construirea Casei Familiale in jud Vrancea: donatii SMS (numar unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donatii individuale, sponsorizari.

 In cadrul campaniei de informare si strangere de fonduri “Omul din spatele autismului”, vor fi organizate:

Maratonul pentru autism – programat a avea loc in Parcul Izvor pe 3 septembrie 2011;

Conferinta Nationala “Omul din spatele autismului” (1-2 octombrie 2011, Focsani – 300 participanti, din toata tara: apartinatori ai persoanelor cu autism, cadre medicale, autoritati, mass-media. Detalii si inscrieri la [email protected] );

Spectacol de fundraising in noiembrie, miniconcerte de pian, expozitie de pictura “Artistul din spatele autismului” (realizate de persoane cu autism in cadrul diverselor evenimente culturale: lecturi, conferinte, targuri de carte).

Detalii despre toate evenimentele incluse in campanie pe http://autismancaar.ro/campanie

Am putea evita la nesfarsit persoanele adulte cu autism. Am putea sa le negam existenta, drepturile. Pana la urma, facem asta de atat de mult timp incat a devenit un mod de viata.” a declarat Georgeta Crisu, presedinte Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR).

A face oamenii sa inteleaga si sa ajute in acelasi timp persoanele cu autism, indiferent ca este vorba de copii sau adulti, este un obiectiv generos, pentru realizarea caruia avem nevoie de multa rabdare, interes si implicare” a declarat dr.  Maria Szerac, CEO Houston NPA.

Detalii despre campania “Omul din spatele autismului” si pe http://autismancaar.ro/campanie