„Diferiti…..dar EGALI”

0

Fundatia Star of Hope Romania, in parteneriat cu Asociatia de parinti „Renasterea Sperantei”, cu sprijinul Moldova Mall si TVR Iasi, a lansat Vineri, 18 Martie 2011 campania „Diferiti…..dar EGALI”  pentru sensibilizarea membrilor comunitatii privind dreptul la o viata traita in demnitate pentru persoanele cu sindrom Down sau Tulburari din Spectrul Autist.

Primul eveniment al campaniei, legat de sarbatorirea Zilei Internationale a Sindromului Down,  a avut loc in prezenta d-lui deputat Petru Movila si a doamnei senator Mihaela Popa, alaturi de reprezentanti ai insitutiilor locale partenere de proiect, Directia de Asistenta Comunitara si Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, parinti, specialisti in domeniu, cadre didactice, copii si tineri cu sindrom Down.

 Copiii si tinerii  cu Sindrom Down de la Asociatia Renasterea Sperantei au sustinut un program artistic pentru a-si demonstra abilitatile reale. De asemenea, au participat  la eveniment si 20 de colegi ai copiilor cu sindrom down din doua scoli integratoare: scoala primara FEG, invatator Elena Stefanescu, si scoala generala “Elena Cuza”, profesor Fulvia Horobet. Copiii au dedicat un program special de dansuri colegilor lor cu sindrom Down.

In cadrul evenimentului a fost adusa la cunostinta celor prezenti situatia asistentior personali ai copiilor cu dizabilitati, asistenti care au fost trimisi in somaj. De multe ori asistentul personal este unul din parinti, iar venitul sau reprezinta singura sursa  a familiei.

Parlamentarii Mihaela Popa si Petru Movila au promis ca vor sustine demersul initiat de un grup de lucru format din ONG-uri si reprezentanti ai institutiilor locale, demers pentru schimbarea legislatiei in ce priveste drepturile asistentilor personali.

Campania va continua in perioada 21-25 martie 2011 cu standul expozitional din complexul comercial Moldova Mall unde reabilitarea si integrarea acestor copii poate fi sprijinita printr-o donatie ce se depune in urna special amenajata. Totodata, luni 21 martie 2011, ora 16, organizatorii invita iesenii in Moldova Mall sa participe la spectacolul sustinut de copiii cu Sindrom Down de la Asociatia Renasterea Sperantei .

Tot In perioada 21  -25 martie 2011 se vor derula sesiuni de sensibilizare si informare a copiilor din gradinite si scoli din judetul Iasi.

Un alt eveniment se va derula in perioada 28 martie-2 aprilie 2011 si va fi dedicat Zilei Internationale de lupta impotriva Autismului (2 aprilie). Evenimentul va avea ca scop sustinerea Asociatiei de parinti ai copiilor cu autism ANCAAR.

Pana acum s-au alaturat campaniei si parteneri media, respectiv Prima TV si TELE’M. Asteptam ca si altii sa se alieze pentru a mobiliza intreaga comunitate sa invete a trata acest copii cu demnitate si respect, nu doar cu  compasiune“, a declarat Aurora Vatamaniuc.