Ia atitudine si afla ce propun candidatii din colegiul tau pentru copiii nostri

0

Copiii români sunt cel mai puțin protejați din Europa, peste jumătate fiind în risc de sărăcie și excluziune socială (51%), în timp ce un număr mult prea mare de nou-născuți, 8‰, mor înainte de a împlini un an, din cauze prevenibile sau tratabile.

Din aceste motive, pentru prima dată în România, prin intermediul platformei

www.voteazapentrucopii.ro,

Salvați Copiii îi invită pe toți cei care își vor exprima opțiunea la scrutinul din 11 decembrie 2016, să se informeze cu privire la interesul manifestat de partide față de drepturile copilului la educație de calitate și sănătate, precum și la felul în care fiecare înțelege să îi proteje activ pe copii, implicându-se pentru a-i determina pe candidați să ia în considerare, ca priorități aceste aspecte.

Decizia de a susține un candidat sau altul trebuie să țină seama de intențiile lui privind bunăstarea copilului și drepturile lui fundamentale:

„Oamenii politici nu ar trebui să uite, în niciun minut al activității lor, că au obligația morală și constituțională de a respecta un principiu fundamental al unui stat modern – interesul superior al copilului. Aceasta trebuie să fie de fapt busola omului politic responsabil! Celelalte obiective mari, securitatea, politica externă, bunăstarea economică sau promovarea culturală, depind în mod esențial de felul în care o societate înțelege să se raporteze la drepturile copilului.” – a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Platforma www.voteazapentrucopii.ro va monitoriza constant ponderea pe care politicile publice privind protejarea copilului în cele două componente majore, educația și sănătatea, o au în ofertele electorale ale competitorilor pentru alegerile legislative care vor avea loc în 11 decembrie. Miza asumată rămâne aceea a unei alegeri responsabile, pentru că numai astfel se pun în mișcare celelalte pârghii democratice: interpelarea reprezentanților în Parlament și persuadarea acestora să își respecte angajamentele electorale în ceea ce privește garantarea interesului superior al copilului.

Platforma www.voteazapentrucopii.ro

Campania de informare și implicare a cetățenilor, inițiată prin intermediul site-ului www.voteazapentrucopii.ro, propune două modalități de implicare pentru persoanele interesate să-și valorizeze votul politic în interesul copiilor:

1.     Semnarea, în nume propriu, a două scrisori adresate candidaților la scrutinul din decembrie, prin care se cere partidelor să prioritizeze educația și sănătatea. Scrisorile conțin măsuri indispensabile pentru obținerea de schimbări concrete, astfel încât educația gratuită și de calitate și asistența medicală adecvată să devină realități pentru toți copiii din România.

2.     Acordarea pe site a unui vot de susținere a propunerilor campaniei, permițându-ne astfel continuarea implicării și după alegerile din decembrie, prin eforturi continue de monitorizare și îndrumare a politicienilor spre respectarea promisiunilor alectorale.

 

Suplimentar, pentru informarea alegătorilor și pentru ca, în acest an, competitorii electorali să nu se poată eschiva din a defini soluții la problemele structurale cu care se confruntă copilul în România, am analizat, din perspectiva drepturilor copilului, programele politice a cinci partide cotate cu șanse de a obține mandate în Parlamentul României:

  • Partidul Național Liberal,
  • Uniunea Salvați România,
  • Partidul Social Democrat,
  • Alianța Liberalilor
  • Democraților și Partidul Mișcarea Populară.

Una dintre concluziile care rezultă în urma acestei analize este diferența vizibilă dintre partide cu privire la atenția acordată copiilor în programele lor politice, comună fiind doar preocuparea pentru aspectele economice. Pentru mai multe detalii referitoare la platformele politice, accesați acest link.