Salvati Copiii trage un semnal de alarma cu privire la decizia anuntata de Ministerul Sanatatii de a reduce la jumatate bugetul alocat ingrijirii nou-nascutilor prematuri

0

Salvati Copiii trage un semnal de alarma cu privire la decizia anuntata de Ministerul Sanatatii de a reduce la jumatate bugetul alocat ingrijirii nou-nascutilor prematuri care va cauza cresterea numarului de decese in maternitati.

Lipsa instrumentelor si materialelor specifice necesare interventiei imediate, masurata uneori in secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut in activitatea medicilor. Daca nu vor fi alocate sumele de bani macar la nivelul anului 2013, preconizam, din nefericire, pentru prima data din 1994, o evolutie ascendenta a mortalitatii infantile. Vom inregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a caror producere este acceptata nemilos in planurile bugetare ale Guvernului actual.

Mortalitatea infantila in romania inca la cote alarmante

Eforturile din ultimele doua decenii ale Guvernului si ale cadrelor medicale in asigurarea supravietuirii nou-nascutilor, cei mai vulnerabili dintre cetatenii Romaniei, sunt salutare si totodata firesti, fiind expresia unei atitudini umane responsabile si civilizate. Dotarea cu echipamente moderne a maternitatilor, asigurarea unui buget adecvat si a unui personal corespunzator conduc neindoielnic la diminuarea semnificativa a ratei mortalitatii infantile, asa cum s-a inregistrat, in ultimele doua decenii, in Romania, de la 24 de decese la mia de nasteri in 1994, la 9 in 2012..

 In ciuda acestei evolutii, mortalitatea infantila ramane un capitol sumbru pentru Romania, plasand tara noastra, dupa 7 ani de integrare europeana, inca pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile mai mult decat dubla (9‰) fata de media europeana de 4‰. Conform analizelor Salvati Copiii, o treime poate fi salvata prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante si prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame si copii.

Reducerea bugetului alocat nou-nascutilor – o masura ilegala, neconstitutionala si antieuropeana

Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viata al fiecarui copil care se naste viu este o responsabilitate prioritara pentru adultii din jurul lui, nu numai pentru parinti sau medici, dar si pentru reprezentantii autoritatilor care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicati direct in oferirea ingrijrii corespunzatoare.

Prin refuzul dreptului la viata al nou-nascutilor este incalcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, in orice decizie a autoritatilor administrative, organelor legislative sau instantelor judecatoresti. Acest principiu este o norma de drept material, o regula fundamentala de interpretare juridica si o obligatie procedurala pentru toate autoritatile (institutiile de asistenta sociala publice sau private, instantele judecatoresti, autoritatile administrative sau organele legislative).

Consacrarea in dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, ratificata de Romania inca din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene3, Constitutia Romaniei4 si Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului.

Bugetul Romaniei permite alocarea fondurilor necesare supravietuirii copiilor prematuri

Intentia Ministerului Sanatatii de a opri finantarea corespunzatoare a terapiei intensive neonatale devine de neinteles daca tinem seama de faptul ca propunerile pentru Bugetul Romaniei pentru 2014 contin mariri semnificative de sume alocate unor institutii sau activitati care nu pot sta laolalta, din punct de vedere al prioritatii morale sau al primordialitatii juridice, cu cauza supravietuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau crestere economica, ci despre dreptul la viata al unor copii, drept fundamental a carui implinire depinde doar de noi, de dumneavoastra, de toti cei care pot contribui direct sau indirect.

“Primele ore din viata unui bebelus prematur sunt pline de riscuri, iar fara un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are sanse minime de supravietuire. Este de neiertat ca multe dintre pierderile de vieti de copil inregistrate anual ar putea fi evitate daca ar exista suficiente resurse pentru ca nasterea si ingrijirea ulterioara sa aiba loc in conditii de siguranta si cu toate instrumentele si materialele la indemana.” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Un singur exemplu din lista generoasa de suplimentari bugetare pentru 20146 arata ca renuntarea doar cu un procent (1%, adica 13 milioane lei) din marirea de care se bucura Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai putin de un procent (0,6%) din suma alocata in plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui numar de cateva sute de copii sa traiasca. Privite astfel lucrurile, decizia corecta, din punct de vedere uman, e una singura.

De aceea, Organizatia Salvati Copiii propune evaluarea situatiei financiare din maternitati si sectiile lor de neonatologie si stabilirea unor bugete realiste care sa asigure echipamentele medicale necesare si un personal suficient pentru ca si cei foarte mici sa se bucure de viata. Prin eforturi proprii, datorita generozitatii contribuabililor prin campania 2%, dar si a companiilor, in perioada 2012-2014, Salvati Copiii a dotat cu incubatoare, ventilatoare de respiratie si mese de nastere, 18 maternitati, propunandu-si pentru perioada urmatoare modernizarea a inca 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din tara, in valoare de 3.374.000 de lei.

Ingrijorari exprimate de medici

Dr. Adrian Craciun, Maternitatea Cantacuzino: Bugetul pentru terapie intensiva este insuficient pentru un act medical de calitate, in conditiile in care numarul de nasteri premature este acelasi si numarul cazurilor grave creste din ce in ce mai mult.

Bugetul de terapie intensiva neonatala la Cantacuzino a fost de 350 000 de lei in 2012, 200.000 de lei in 2013 si anul acesta avem o scadere dramatica la 72 000 de lei. Speram ca noua conducere a Ministerului Sanatatii sa inteleaga ca nou-nascutii sunt importanti si nu se pot trata doar cu aer.

Dr. Mihaela Demetrian, Maternitatea Filantropia: Pentru terapia intensiva primim bani prin Programul National, insa banii sunt foarte putini. Pentru anul 2014 bugetul nostru estimat si solicitat de la Ministerul Sanatatii a fost de 500.000 de lei (dupa numarul cazurilor de nasteri premature de anul trecut), insa am primit doar 72.000 de lei, drastic diminuat. Am depus memorii la Ministerul Sanatatii, la Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului, la Directia de Sanatate Publica, fara niciun raspuns.

Singura noastra sansa ar fi sa asteptam rectificarea bugetara din iunie-iulie, cand speram sa primim ceva mai mult. Costurile tratamentului prematurilor este foarte mare: 1 cutie de sulfactant costa peste 2.000 de lei., 1 tubulatura de ventilator in jur de 700 de lei, 1 cateter 300 de lei. Costul estimativ al tratarii unui copil cu detresa respiratorie este de 6.000 de lei.

 Dr. Ligia Blaga, Spitalul Judetean Cluj: Fata de anul trecut, cand am primit foarte putini bani si abia in ultimul trimestru al anului, anul acesta a inceput cu vesti bune. Alocarea bugetara din primul semestru din 2014 pentru sectia de terapie intensiva neonatala a fost de 150.000 de lei, mai mult decat ne asteptam.

Am primit, de asemenea, informatii ca aceasta suma va fi alocata trimestrial. Ne bucuram foarte mult si nu putem sa ne plangem. Daca lucrurile raman asa, vom putea trata fara probleme cei aproximativ 300 de copii prematuri care se nasc in maternitatea noastra.

Dr. Sorana Iftimia, Spitalul Judetean Piatra-Neamt: Bugetul pentru terapia intensiva neonatala de la spitalul nostru s-a redus dramatic fata de anii trecuti, vom primi doar 25.000 de lei, dar pe primul trimestru n-am primit nimic inca.

Aceasta scadere vine intr-un moment foarte dificil, procentul de prematuritate la noi in judet este de peste 10%, cazurile sunt multe si consumabilele atat de necesare tratamentului sunt foarte costisitoare: senzori, mansete, circuite de ventilatie, branule, seringi. Va trebui sa cheltuim din bugetul spitalului, care mai are si alte 40 de sectii de administrat. Eu cred ca vor reusi sa supravietuiasca doar centrele universitare mari, care primesc bugete mai generoase.

Sursa: Salvati Copiii