Organizatia Salvati Copiii doneaza echipamente vitale copiilor nascuti prematur in valoare de 143.000 de euro

0

Salvati Copiii Romania a donat echipamente in valoare de 143.000 de euro maternitatii Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino” si sectiei de neonatologie a Spitalului Municipal Oltenita. Dotarea face parte din programul de reducere a mortalitatii infantile, derulat de Salvati Copiii incepand cu 2012, si a fost posibila exclusiv datorita sponsorizarii oferite de un donator privat care a dorit sa ramana anonim.

Echipamentele au fost alese astfel incat sa raspunda necesitatilor fiecarei unitati in parte. Astfel, dupa ce, in 2012 si 2013, reprezentantii organizatiei au donat spitalului „Ioan Cantacuzino” doua incubatoare in valoare totala de 32.000 de euro, astazi au fost instalate echipamente in valoare de 91.000 de euro: doua monitoare fetale, un ecograf complex, o masa de reanimare cu sistem de resuscitare, doua pulsoximetre si diverse accesorii, aceasta fiind cea mai consistenta actiune de dotare derulata de organizatie in cei trei ani de cand a demarat campania pentru reducerea mortalitatii infantile. In cazul Spitalului Municipal din Oltenita, printre echipamentele instalate s-au numarat doua mese radiante de reanimare, un incubator, un monitor fetal, o masa de nasteri moderna si un sistem complet suport respirator.

“Maternitatea noastra a devenit un centru de referinta pentru cazuri dificile, in ultimii cinci ani numarul micutilor tratati in sectia de terapie intensiva neo-natala crescand cu nu mai putin de 30%, in conditiile in care tendinta generala a natalitatii in Romania a scazut simtitor. Amintesc, de asemenea, ca suntem centru de referinta pentru monitorizarea sarcinilor mamelor afectate de diabet insulino-dependent si singura maternitate de stat din Bucuresti care a adus pe lume copii sanatosi dupa terapii invazive in utero. Pentru toate acestea nu ar fi suficienta pregatirea extraordinara a personalului nostru, performanta realizandu-se cu echipament ce trebuie permanent innoit, cu mari eforturi logistice. Multumim Salvati Copiii Romania pentru sprijinul constant pe care ni-l acorda  de trei ani, fara de care astazi nu ne-am fi putut lauda cu aceste rezultate”, a afirmat si Cristian Posea, directorul medical al Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino”.

In cazul spitalului din Oltenita, situatia este mult diferita. Aici, anul trecut au avut loc 584 nasteri, din care 45 premature. Aceasta, in conditiile in care, trei din sapte zile din saptamana, cazurile de prematuritate din teritoriu se trimit direct, fara transfer, catre spitalul Cantacuzino, intrucat maternitatea nu functioneaza decat in prima parte a zilei (iar weekend-urile fac exceptie), din cauza lipsei dotarilor necesare in sectiile de anestezie-terapie intensiva.

„Este o mare implinire ca, putem pune umarul la cresterea performantelor cadrelor medicale din cele doua spitale, oferindu-le aparatura atat de necesara. Ne permitem sa achizitionam aceste echipamente numai si numai datorita sprijinului financiar al persoanelor si companiilor care cred in cauza noastra, in cazul de fata, un donator, persoana fizica, a carui dorinta a fost nu de a-si face publicitate, ci doar de a contribui la salvarea micutilor nascuti inainte de termen in cele doua maternitati”, a spus presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu.

Cele doua actiuni de dotare derulate astazi sunt a 10-a, respectiv a 11-a din seria de 28 de dotari programate de Salvati Copiii in 2014. Reamintim ca Romania se mentine si anul acesta pe primul loc in clasamentul nefericit al mortalitatii infantile la nivelul intregii uniuni Europene, cu o rata de 9 la 1.000 de nou nascuti vii, fata de media europeana de 4,1 la mie. Cifra este cu atat mai revoltatoare mult cu cat, potrivit estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

In cursul anului 2013, Salvati Copiii a reusit sa doteze prin campania pentru reducerea mortalitatii infantile „Bun venit pe lume” 18 maternitati si sectii de nou-nascuti.  Datorita generozitatii companiilor si persoanelor fizice, in acest an vom investi 2.730.000 de lei in dotarea altor 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din Pitesti, Bacau, Brasov, Bucuresti, Resita, Caransebes, Constanta, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iasi, Harlau, Targu-Mures, Piatra-Neamt, Petrosani, Roman, Ploiesti, Sibiu, Botosani, Vatra-Dornei, Arad, Timisoara, Vaslui, Focsani, Cluj-Napoca, Oltenita si in dezvoltarea de programe de educatie si suport pentru 5.000 de beneficiari din comunitati defavorizate.