Pentru a fi protejati impotriva HIV, adolescentii au nevoie de servicii de prevenire prietenoase

0

Europarlamentarul Daciana Sarbu si Reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, s-au intalnit zilele trecute si au discutat cu beneficiari ai Asociatiei Romane AntiSIDA (ARAS): adulti vulnerabili si adolescenti, copii ai strazii, consumatori de droguri, persoane implicate in sexul comercial.

Prevenirea eficienta a infectarii cu HIV trebuie sa includa cu prioritate tintirea celei mai vulnerabile categorii – adolescentii abia iesiti din copilarie, care se indreapta spre consumul de droguri. E nevoie de eforturi mari pentru a impiedica extinderea acestui fenomen si a-i reduce amploarea, si trebuie sa ne unim fortele, la toate nivelurile, pentru a proteja generatia tanara de acest cumplit pericol. Am propus Comisiei Europene initierea unei Strategii Europene privind Sanatatea Copilului, program finantat la nivel european, care sa includa si o componenta de educare si informare pentru prevenirea consumului de droguri. Avem nevoie de o initiativa unitara la nivel european, complementara eforturilor nationale” a declarat europarlamentarul Daciana Sarbu.

Adolescentii sunt supusi unor multiple riscuri atat in Romania, cat si in restul lumii: saracie, expunere la violenta, abuz si neglijare, exploatare sexuala, trafic de fiinte umane. La o varsta frageda, o parte dintre adolescenti pot lua decizii gresite sau sunt fortati sa mearga intr-o directie gresita.

UNICEF are doua prioritati: prima este aceea de a se asigura ca adolescentii vulnerabili sunt identificati si primesc suportul necesar in cadrul familiilor si a comunitatii inainte de a avea un comportament la risc precum: abandonul scolar, consumul de droguri, alcool si tutun, sarcini timpurii, traficul de persoane” a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania. „De indata insa ce adolescentii sunt intr-o situatie de risc, cand ajung sa traiasca in strada ca cei pe care i-am intalnit zilele acestea, trebuie sa aiba acces la servicii medicale si sociale specializate precum: adaposturi, programe de reducere a riscului de infectie cu HIV, consiliere psihologica si asistenta sociala”, a mai spus Sandie Blanchet.

 Potrivit ARAS, situatia adolescentilor si adultilor care traiesc in strada s-a inrautatit in ultimii ani. Modificarile in comportamentul de utilizare a drogurilor, substante noi cu efecte psiho-active, au contribuit la cresterea riscului de infectare cu HIV si alte boli infectioase: hepatita B si C. Statisticile oficiale arata ca numarul cazurilor de infectie cu HIV a crescut in ultimii ani in randul consumatorilor de droguri injectabile, in 2012 reprezentand 31% din cazurile noi de infectie cu HIV din numarul total de infectii.

Conform studiului ESPAD, in perioada 2007-2010, consumul de droguri in randul tinerilor de 15-16 ani s-a dublat (de la 5% la 10%). Acest fapt este confirmat de experienta ARAS in cateva scoli. „In timpul unei sesiuni de educatie pentru sanatate, jumatate din elevii prezenti au afirmat ca au consumat cel putin o data substante noi, cu proprietati psihoactive”, a declarat Dan Popescu, coordonator programe ARAS.

De aceea, pentru a evita riscurile produse de consumul de droguri, sex neprotejat etc. este nevoie urgenta ca adolescentii sa beneficieze de educatie pentru sanatate in scoli, de programe de crestere a factorilor de protectie in familie si comunitate.

Criza economica a contribuit la declinul resurselor financiare alocate acestor interventii de prevenire si asistenta, ARAS fiind unul dintre putinele ONG-uri care lucreaza pentru adolescentii ce locuiesc in strada, oferind servicii specializate. Constrangerile financiare existente ce afecteaza furnizorii de servicii, precum ARAS, vor duce la scaderea nivelului serviciilor destinate copiilor si adolecentilor marginalizati in momentul in care acestia au cea mai mare nevoie de ele si este absolut necesar ca astfel de programe sa fie sustinute pe termen lung de catre autoritatile centrale si locale.