Ruptura dintre momentul in care bolnavul de cancer este diagnosticat si inceperea tratamentului inghite banii Ministerului Sanatatii

0

Ministerul Sanatatii risipeste bugetul public, prin aplicarea unor tratamente costisitoare bolnavilor de cancer, fara un diagnostic fundamentat pe analize si, in consecinta, fara siguranta ca este tratamentul adecvat tipului si stadiului bolii.

In momentul de fata, exista o fisura majora intre momentul in care pacientul este diagnosticat cu o forma de cancer si inceperea tratamentului. Analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele din timpul tratamentului nu sunt incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de Casa Nationala de Sanatate. In lipsa acestor analize, nu putine sunt situatiile de diagnosticare incorecta si ca atare tratare gresita a unor tipuri de cancer, cu implicatii directe atat in sansele de supravietuire a pacientilor cat si in cheltuirea ineficienta a bugetului sanatatii.

“Avem convingerea ca, daca Ministerul ar lua masurile necesare asigurarii unui circuit complet si coerent de diagnosticare si tratament a bolilor oncologice, ar avea drept efect pe termen lung cresterea ratei de supravietuire, dar si folosirea eficienta a bugetului alocat programelor de oncologie, prin diagnosticarea precoce si corecta si tratarea  cu costuri mult mai mici decat in prezent. Noi am depus acum mai bine de o luna un memoriu la Ministerul Sanatatii in care am solicitat o intalnire pentru a discuta despre aceasta situatie. Pana in acest moment nu am primit niciun raspuns oficial din partea Ministerului”, a declarat Carmen Uscatu, presedinta Asociatiei Daruieste Viata, organizatie care se ocupa cu dotarea centrelor oncologice prin banii obtinuti de la donatori.

Daruieste Viata se implica in problemele bolnavilor de cancer, realizand, pana acum, investitii de peste 4.000.0000 euro in centrele oncologice din tara. Doua dintre proiectele importante ale asociatiei sunt laboratoarele de biologie moleculara si citogenetica, ale Institutului Clinic Fundeni si ale Clinicii de oncopediatrie Louis Turcanu Timisoara. Cele doua asigura infrastructura necesara unei diagnosticari corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic. In momentul de fata, laboratoarele functioneaza doar la nivel local, din lipsa implicarii Ministerului Sanatatii in asigurarea banilor necesari reactivilor de diagnosticare si urmarire a bolnavului pe intreaga durata a tratamentului. Daca ministerul ar sustine plata analizelor, aceste laboratoare ar putea deservi fara probleme sudul si vestul tarii.