S-a lansat programul “Living together, breathing together- Traim impreuna, respiram impreuna”

0

Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza (ARBT) a lansat, in cadrul conferintei din 24 martie,  programul educational  si de asistenta multidisciplinara  “Living together, Breathing together – Traim impreuna, respiram impreuna” .

 Evenimentul a reunit in Aula Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” Bucuresti specialisti  din domenii asociate tuberculozei:  pneumologi, psihologi, sociologi, antropologi, biologi, specialisti in stiinte sociale, farmaco-economie.

In cadrul conferintei s-a discutat despre progresele facute de Romania in ceea ce priveste managementul TBC.  Endemia TBC in Romania a marcat un trend constant descendent, incidenta globala scazand cu 30% (de la 132.000 in 2004 la 102.000 in 2009). Endemia atinsese in 2002 nivelul maxim de 142,2 la suta de mii de locuitori.

De asemenea,  a fost prezentata situatia Romaniei in ceea ce priveste tuberculoza.  Conform OMS (Biroul regional pentru Europa) Romania este printre primele cinci tari din Regiunea Europa (alaturi de Rusia, Ucraina, Uzbekistan si Kazahstan) in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin tuberculoza. Aceste cinci tari la un loc insumeaza mai mult de jumatate din numarul imbolnavirilor de tuberculoza din Regiunea Europa a OMS. Participantii au dezbatut si  strategia Tratamentului sub Directa Observatie (DOTS)  care presupune  un cadru medical instruit in mod specific supravegheaza pacientul in timp ce isi administreaza medicamentele.

 “Tuberculoza este o boala infectioasa si contagioasa cu evolutie cronica si larga raspandire in populatie. Netratata (sau incorect tratata), are o letalitate extrem de importanta. Afectand preponderent populatia adulta in cei mai productivi ani ai vietii, determina direct si indirect (economic) serioase consecinte sociale. Aceasta in conditiile in care tuberculoza este o boala curabila si a carei raspandire poate fi prevenita” a declarat Prof. univ. dr. Constantin MARICA.

In Romania, sunt diagnosticate cu TBC  trei persoane pe ora, in fiecare zi sunt diagnosticati cu TBC  trei copii si patru persoane mor in zilnic din cauza TBC.  Campania nationala de informare si suport “Traim impreuna, respiram impreuna”, menita sa atraga atentia societatii romanesti asupra gravitatii situatiei generate de tuberculoza, se va adresa atat persoanelor afectate cat si publicului larg.