Salvati Copiii ajunge in Brasov cu echipamente in valoare de peste 100.000 de lei

0

Organizatia Salvati Copiii a donat Spitalului de Obstetrica si Ginecologie dr. I. A. Sbarcea un monitor electroencefalograf pentru nou-nascuti in valoare de 22.600 de euro, dupa ce, in urma cu un an, a reusit dotarea maternitatii brasovene cu alte echipamente medicale de ultima generatie (un monitor cardiorespirator si un pulsoximetru neonatal). Actiunea de astazi incheie seria unor dotari de peste 50.000 de euro initiate de Salvati Copiii in ultima saptamana, in care au fost incluse patru maternitati din centrul tarii: Sibiu, Targu-Mures, Cluj si, astazi, Brasov.

De-a lungul anului trecut, in spitalul I. A. Sbarcea au avut loc 4.133 de nasteri, dintre care peste 600 au fost premature. Mai mult, 500 de bebelusi au avut nevoie de ingrijire speciala in sectia de terapie intensiva. „Aparatura primita anul trecut de la Salvati Copiii ne permite monitorizarea prematurilor extrem de mici, care necesita proceduri complexe de ingrijire, supravietuirea lor datorandu-se, in mare parte, utilizarii acestor aparate. Proiectul dezvoltat cu Salvati Copiii s-a extins si in acest an, iar acum beneficiem de un electroencefalograf performant, care ne va ajuta sa intervenim prompt in tratamentul si urmarirea nou-nascutilor cu suferinta cerebrala”, spune Olimpia Petrescu, sefa sectiei de Terapie Intensiva Neonatala din cadrul spitalului.

Reamintim ca Romania se mentine si anul acesta pe primul loc in clasamentul nefericit al mortalitatii infantile la nivelul intregii Uniuni Europene, cu o rata de 9 la 1.000 de nou-nascuti vii, fata de media europeana de 4,1 la mie. Conform datelor furnizate de INS, aferente anului 2012, in Brasov, rata mortalitatii infantile este de 7,6 la mie. Chiar daca cifra este mai mica decat cea raportata la nivel national, ea ramane disproportionata, cu atat mai mult cu cat, potrivit estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si prin echiparea maternitatilor cu echipamente medicale performante.

„In urma cu an, Salvati Copiii dona spitalului Sbarcea echipamente care, din fericire, au contribuit la imbunatatirea vietii micutilor care au nevoie de ingrijiri speciale. Astazi, am revenit pentru a dona un aparat care, credem noi, se va dovedi esential in primele zile de viata ale bebelusilor nascuti inainte de termen. Speram ca, in continuare, sa reusim sa strangem suficiente fonduri pentru a putea continua programul national de dotare a maternitatilor si in anul urmator si multumim pe aceasta cale Raiffeisen Bank, companie fara al carei aport financiar actiunea de astazi nu ar fi fost posibila”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii. „In Brasov suntem una dintre principalele companii si avem peste 500 de angajati, si de aceea consideram ca este responsabilitatea noastra sa contribuim la bunastarea comunitatii. Maternitati mai bine dotate, prevenirea abandonului scolar, educatie financiara, ecologie urbana, toate acestea sunt directii in care investim pentru ca societatea brasoveana sa se dezvolte impreuna cu noi”, a declarat Corina Vasile, Directorul de Comunicare si Relatii Publice al Raiffeisen Bank, companie care a furnizat un sfert din fondurile necesare achizitionarii noului monitor.