Salvati Copiii Romania denunta caracterul abuziv al practicilor utilizate in cadrul sectiei de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau

0

Salvati Copiii Romania denunta caracterul abuziv al practicilor utilizate in cadrul sectiei de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau si solicita Avocatului Poporului sa investigheze atat acest caz, cat si procedurile folosite in alte institutii similare de tratament din toata tara. De asemenea, Salvati Copiii cere Ministerului Sanatatii sa adopte si sa implementeze Strategia din domeniul sanatatii mentale a copiilor, pentru a reforma sistemul si pentru preveni producerea unor cazuri de acest gen pe viitor.

Consideram ca practicile utilizate in cadrul sectiei de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau sunt un abuz si incalca dreptul copilul la protectie si ingrijire. Cerem Avocatului Poporului sa se autosesizeze si sa faca o investigatiei atat a situatiei de la Buzau, cat si a procedurilor folosite in alte institutii similare. Daca Romania ar fi avut un Avocat al Copilului, atunci acest caz ar fi fost in atributiile sale. De asemenea, consideram ca este nevoie de reforma sistemului de sanatate mentala pentru copii. Romania are o abordare invechita in acest domeniu, care nu respecta drepturile copilului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania.

Legislatia internationala si romaneasca prevede conditii specifice pentru utilizarea contentionarii.

Temenul de “contentionare fizica” este definit in Principiile ONU: contentionarea fizica, definita ca o restrictionare a libertatii de miscare a unei persoane prin folosirea unor mijloace adecvate pentru a preveni miscarea libera a unuia dintre brate, a ambelor brate, a unei gambe sau a ambelor gambe sau pentru a-l mobiliza total pe pacient, prin mijloace specifice protejate, care nu produc vatamari corporale, nu poate folosita ca pedeapsa sau ca mijloc de a suplini lipsa de personal sau de tratament. Masura contentionarii poate fi utilizata numai atunci cand este absolut necesara, sub monitorizare stricta (pentru a observa daca nevoile fizice, de confort si siguranta ale persoanei contentionate sunt indeplinite) si numai la recomandarea scrisa a medicului psihiatru. In dispozitie trebuie precizata ora la care masura de contentionare a fost luata, iar contentionarea nu poate avea o durata mai mare de 4 ore.

Conform legislatiei romanesti, toate cazurile in care se aplica masuri restrictive copiilor trebuie inregistrate intr-o fisa speciala, atasata Planului Individual de Servicii (PIS) pentru sanatate. Dupa aplicarea masurii restrictive, copilul va fi examinat de un medic, in termen de 24 de ore.

Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra nivelului redus al asistentei acordate prin sistemul public copiilor care au probleme de sanatate mentala si reprezinta o dovada in plus ca Romania are nevoie de reformarea profunda a acestui serviciu.

La Ministerul Sanatatii se afla in lucru, incepand cu 2007, un proiect de strategie in domeniul sanatatii mentale, cu scopul de a reduce incidenta problemelor si tulburarilor de sanatate mentala a copilului si adolescentului. Strategia isi propune sa furnizeze servicii de sanatate mentala accesibile, de calitate si bazate pe nevoile existente, intr-un mediu cat mai putin restrictiv precum si programe acoperitoare de promovare, prevenire si educatie in sanatate mentala.

In Legea sanatatii mentale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice (legea 487/2002, publicata in Monitorul Oficial partea I nr 589/08.08.2002), niciun articol nu face referire specifica la copii (se vorbeste despre persoana/ pacientul cu o tulburare de sanatate mentala).

Strategia nationala in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului 2008 – 2013  – prima strategie care se adreseaza tuturor drepturilor copiilor din Romania – reafirma si sustine dreptul copiilor cu handicap fizic si mental de a beneficia de conditii de viata normale si decente, care sa le garanteze demnitatea, sa le favorizeze autonomia si sa le faciliteze participarea activa la viata colectivitatii, precum si ameliorarea in fapt a situatiei reale a copiilor cu tulburari de comportament.

In iunie 2009 Comitetul ONU cu privire la drepturile copilului a facut Romaniei urmatoarele recomandari :

  • Romania va dezvolta un document strategic comprehensiv, incluzand: promovarea sanatatii mentale; prevenirea suicidului si a comportamentului violent; servicii ambulatorii si spitalicesti pentru copiii si adolescentii cu probleme de sanatate mentala; programe de sprijin pentru copiii si familiile cu risc.

Comitetul recomanda implicarea de resurse aditionale in vederea satisfacerii nevoilor copiilor cu probleme de sanatate mentala la nivel national, cu atentie speciala acordata copiilor cu risc major, celor apartinand grupurilor minoritare, copiilor lipsiti de ingrijirea parintilor, celor care traiesc in saracie sau sunt in conflict cu legea.

  • Dezvoltarea de competente pentru medici de familie, asistente medicale, asistenti sociali si alti profesionisti din asistenta primara, in domeniul sanatatii mentale si emotionale a copiilor si adolescentilor.
  • Realizarea unui studiu comprehensiv, multidisciplinar, in vederea evaluarii problemelor de sanatate, inclusiv a celor de dezvoltare psiho-sociala, a copiilor si adolescentilor, cu date segregate pe varste si sex.

 Comitetul ONU si-a exprimat cu precadere ingrijorarea cu privire la faptul ca nu exista suficiente departamente de psihiatria copilului si adolescentului, copiii fiind adesea plasati in institutii pentru adulti, unde nu primesc ingrijiri adecvate, cazurile frecvente de suicid la copii si adolescenti, statisticile privind violenta in scoala si lipsa programelor de preventie in acest sens.