Serviciile de tip CLUBHOUSE: comunitati care creeaza oportunitati pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala

0

Fundatia Estuar, Romania, in parteneriat cu Fontenehus Norge, Norvegia s-au intalnit in saptamana 12-18 mai in Oslo  pentru a pune bazele unui parteneriat strategic ce consta in instruire si consultanta pentru dezvoltarea unui serviciu comunitar de tip ClubHouse.

Ce este un serviciu comunitar de tip ClubHouse?

Serviciul social tip ClubHouse este un model initial american, aparut in 1948 la New York, sub denumirea de Fountain House, din initiativa unui grup de oameni cu istorie psihiatrica. Spre deosebire de alte programe, acesta a fost creat pe premisa ca membrii acestuia (persoane cu probleme de sanatate mintala) pot lucra productiv si pot avea in acelasi timp o viata sociala satisfacatoare in ciuda unei probleme de sanatate mintala. Este un concept inovativ al unui centru de zi dedicat exclusiv adultilor cu probleme de sanatate mintala si bazat pe integrarea in comunitate si pe dezvoltarea abilitatilor de viata, excluzand serviciile de tipul terapiilor in favoarea dezvoltarii de abilitati de viata (terapiile nu sunt furnizate in cadrul clubului, dar membrii sunt liberi sa beneficieze de aceste servicii in cadrul altor centre). In prezent exista in intreaga lume peste 300 de cluburi. In 1994 s-a infiintata ClubHouse International www.iccd.org, care ofera consultanta pentru infiintarea cluburilor, le acrediteaza si monitorizeaza respectarea principiilor internationale.

Un ClubHouse este o comunitate organizata cu scopul declarat de a-i spijini pe cei care traiesc cu efectele unei boli mintale. Prin participare, oamenilor li se ofera oportunitatea de a avea din nou o lume cu prieteni, familie, o munca importanta de facut, un serviciu, educatie, acces la servicii si sprijin de care au nevoie fiecare in parte. Un ClubHouse este un mediu de refacere pentru oamenii al caror curs al vietii a fost intrerupt cu brutalitate si care au nevoie de sprijinul altora care cred ca recuperarea in urma unei boli mintale este posibila pentru toti. (Joel Corcoran, Director al ClubHouse International)

Proiectul in cadrul caruia s-a creat parteneriatul romano-norvegian este realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG in Romania, program finantat de granturile SEE si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.