13% dintre copiii romani sunt hartuiti pe Internet

0

41% dintre copiii intervievati au declarat ca au fost hartuiti atat in viata reala, cat si pe Internet, iar 13% au fost hartuiti online, arata studiul EU Kids Online II al programului Sigur.info. 

Hartuirea si abuzul pe Internet, furtul de date personale, cazurile de frauda si/sau spam, pornografie si santaj sunt problemele care intervin in viata copiilor romani cand stau la calculator. Retele sociale faciliteaza preluarea datelor personale si postate pe alte site-uri in contexe defaimatoare, fara acordul persoanelor respective.

Studiile arata ca in Romania sunt cele mai multe cazuri de hartuire din intreaga Europa. In ultimii doi ani, au fost primite peste 620 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor, la reteaua Helpline dezvoltata in cadrul proiectului Sigur.info.

Din septembrie 2010 pana in prezent, prin programul Sigur.info, au fost informati despre riscurile la care se pot expune si pe care le pot evita peste 33.000 de utilizatori de Internet, atat copii si adolescenti, cat si adulti,  a declarat presedintele executiv Salvati Copiii Romania.

Pentru a preveni aceste situatii de risc, Organizatia Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.Info, organizeaza, intre  17 si 23 iulie, a doua editie a Dezbaterii Europene dedicata Sigurantei pe Internet, singurul eveniment european dedicat colaborarii copiilor pentru un Internet mai sigur. La dezbatere vor participa 40 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, din zece tari, din Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie si Romania.

Pentru a evita situatiile de hartuire, operatorii Helpline sfatuiesc utilizatorii de Internet:

 •       Pazeste-ti informatiile personale. Nu da informatiile tale nimanui online, chiar daca vorbesti cu cineva prin programe de mesagerie instanta sau esti pe un blog, chat room, etc.

•       Niciodata sa nu-ti divulgi parola! Nici macar prietenilor.

•       Daca cineva iti trimite un mesaj amenintator, nu-i raspunde. Pentru o persoana rau-voitoare, o reactie din partea ta inseamna o victorie. Salveaza mesajul si arata-l parintilor.

•       Nu deschide e-mailuri de la cineva pe care nu-l cunosti sau de la cineva care stii ca iti vrea raul.

•       Nu posta nimic pe Internet din ceea ce nu vrei ca altii sa vada. Odata ce postezi o informatie pe Internet, aceasta nu mai este in controlul tau si poate fi preluata foarte usor de oricine

•       Nu trimite mesaje atunci cand esti nervos sau suparat. Inainte sa apesi „Send” gandeste-te cum te-ai simti tu daca ai primi un astfel de mesaj.

•       Ajuta copiii care sunt hartuiti. Nu incuraja aceste comportamente si arata adultilor mesajele pe care le vezi.