27 de copii din Sibiu, Brasov si Mures, in prima tabara „Natura 2000” din zona

0

Prima tabara educativa pentru copii, organizata in cadrul proiectului POS MEDIU, co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala – „Pentru Natura si Comunitati Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu – Tarnava Mare – Olt”, s-a incheiat sambata, 21 iulie 2012. Cei 27 de elevi, din clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a, au fost selectati din 11 localitati: Agnita, Rupea, Sighisoara, Albesti, Dumbraveni, Iacobeni, Stejarisu, Bradeni, Jibert, Granari si Lovnic.

Programul taberei organizata langa Jibert, in perioada 16-21 iulie 2012, a fost foarte complex. Copiii au invatat despre reteaua de arii protejate Natura 2000 si despre agromediu, au vazut care sunt metodele de marcare si monitorizare a pasarilor si a mamiferelor mici, cum se hranesc bufnitele, care este rolul si importanta carnivorelor mari, amfibienilor si reptilelor, cum sa identifice speciile de flora si ce este amprenta ecologica. Activitatile educative au inclus si un test de cunostinte initial si unul final.

Educatia pentru natura se face cel mai eficient in natura. Jocurile educative au prezentat notiuni din programa scolara, detaliate si exemplificate practic”, a declarat Judith Papp, Grupul MILVUS, coordonatorul taberei. „Copiii au avut ocazia sa vada si alte activitati locale, cum ar fi un atelier de ars caramizi la Viscri si cum se cresc albinele la Jibert. Activitatile recreative au inclus calaria, trasul cu arcul si programe artistice pregatite chiar de ei”, a adaugat Judith Papp.

Participantii au fost foarte incantati de ceea ce au invatat in tabara. „Este prima oara cand vin intr-o astfel de tabara si imi place foarte mult. Acum stiu mai multe lucruri interesante despre natura, dar mi-am facut si multi prieteni”, a spus Raul Cioca, din Agnita.

Activitatile educative vor continua si in anii urmatori, cu 2 concursuri interscolare si 2 tabere. Proiectul „Pentru Natura si Comunitati Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu – Tarnava Mare – Olt”, desfasurat pe trei judete, Brasov, Sibiu si Mures, este implementat de WWF-Romania, in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru si Asociatia Ecotur Sibiu.