7 centre de accesibilizare a cursurilor pentru studentii nevazatori

0

Fundatia Cartea Calatoare anunta finalizarea proiectului “Cursuri accesibile pentru studentii nevazatori”, proiect finantat cu suma de 208.000 lei de Fundatia Orange Romania  in cadrul programului “Lumea prin culoare si sunet” 2013-2014.

Prin acest proiect, derulat in parteneriat cu 5 universitati din Romania: Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Bucuresti, Universitatea A. I. Cuza din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Oradea, au fost create 7 centre de accesibilizare a cursurilor pentru studentii nevazatori.

In fiecare centru a fost instalat un sistem format dintr-un computer cu soft de recunoastere a caracterelor si o multifunctionala A3 care permite scanarea cartilor sau tiparirea lor cu caractere mari, precum si transformarea lor in format electronic. Formatul electronic poate fi citit de nevazatori cu ajutorul unor programe speciale cu sinteza vocala.

In centrele din Cluj-Napoca si Focsani s-au achizitionat imprimante Braille care au furnizat la cerere cursuri imprimate in scrierea specifica nevazatorilor. 

Peste 40 studenti voluntari au scanat carti pentru colegii lor nevazatori. Cursurile tehnice, mai greu de accesibilizat, au fost realizate de specialistii Fundatiei Cartea Calatoare. In acest moment se finalizeaza si biblioteca digitala www.carteacalatoare.ro, care va contine cursurile accesibilizate prin acest proiect si multe alte titluri, puse gratuit la dispozitia actualilor si viitorilor studenti nevazatori.

50 de studenti nevazatori au putut beneficia deja de serviciile gratuite oferite prin acest proiect. 17 dintre ei au primit un ajutor financiar pentru a-si achizitiona echipamente asistive care sa ii ajute in procesul de invatare.

In plus, in cadrul acestui proiect au fost accesibilizate si cateva manuale. Speram ca  elevii care le vor folosi sa devina in curand viitori studenti in cadrul acestor universitati care s-au aratat atat de binevoitoare pentru a facilita accesul nediscriminativ la educatie. 

Cele 5 centre de accesibilizare vor continua sa ofere pe termen lung aceleasi servicii actualilor si viitorilor studenti cu deficienta de vedere, cu sprijinul universitatilor si al studentilor voluntari.

“Accesibilitatea este o conditie esentiala de realizare a invatarii, iar accesibilitatea continuturilor informationale, in vederea invatarii pentru persoanele cu dizabilitati  de vedere, este vitala. Ultimul Raport Global UNESCO (2013) considera ca persoanele cu dizabilitati intampina nenumarate bariere privind accesul la informatie, educatie si lipsa oportunitatilor profesionale.” Conf. univ. dr. Adrian Rosan, Departamentul de Psihopedagogie Speciala Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei Universitatea Babes-Bolyai 

“Personal, m-am bucurat sa aflu ca exista persoane carora le pasa de modul cum isi desfasoara activitatea un nevazator, de dificultatile pe care acesta le intampina pe drumul atat de abrupt al integrarii sociale si academice. Nu de putine ori, atat in scoala generala, cat si in liceu, m-am izbit de ipoteza potrivit careia daca esti nevazator ai automat si retard si, deci, vei fi un neadaptat social.” Florentina Linca, Studenta la litere

Proiectul “Cursuri Accesibile pentru studentii nevazatori” al Fundatiei Cartea Calatoare este un exemplu de cum digitalizarea reduce diferenta dintre persoanele cu dizabilitati si cele fara dizabilitati, datorita echipamentelor si a numeroaselor aplicatii construite in jurul acestora. Ne dorim sa facilitam accesul cat mai multor tineri nevazatori la cursurile universitare si sa deschidem astfel pentru ei cat mai larg poarta catre viitor. » Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange Romania