70 de seniori din sectorul 6 doresc sa renoveze Parcul Moghioros si Piata Mica

0

70 de seniori din sectorul 6, implicati intr-un proces de organizare comunitara, schimba viata comunitatii in care traiesc si doresc sa renoveze Parcul Moghioros si Piata Mica.

Initiat in urma cu sapte luni, de Asociatia Habilitas – Centrul de Resurse si Formare Profesionala, in parteneriat cu Asociatia Four Change proiectul Prin ochii seniorilor! a presupus desfasurarea unui proces de organizarea comunitara cu seniorii din sectorul 6 si a implicat peste 70 de varstnici care locuiesc in Cartierul Drumul Taberei si zonele conexe. Acestia au identificat problemele comunitatii din sectorul 6 si au participat la intalniri si traininguri de dezvoltare comunitara.

Ulterior, 10 seniori s-au inscris pentru a participa efectiv in cadrul proiectului si pentru a realiza fotografii, utilizand metoda Photovoice. Timp de 3 luni de zile au fost realizate peste 400 de fotografii care surprind problemele legate de parcarile ilegale, strazile neasfaltate si cladirile in paragina, pana la problemele Parcului Moghioros, cainii vagabonzi si Piata Mica.

40 din fotografii au fost organizate intr-o expozitie fotografica lansata la Clubul Seniorilor din sectorul 6, unde au participat reprezentanti ai ONG-urilor, autoritati, precum si peste 50 de seniori.

Dintre problemele fotografiate si dezbatute de fotografi, acestia au selectat doua, Piata Mica si Parcul Moghioros. Pentru a rezolva aceste probleme, seniorii s-au organizat in doua grupuri de initiativa si au realizat petitii, au strans semnaturi si s-au intalnit cu autoritatile locale.

De la trainingurile de organizare comunitara si utilizarea a aparatului fotografic, pana la realizarea efectiva a fotografiilor si expozitia foto, varstnicii ne-au demonstrat ca implicarea cetateneasca nu are varsta, ca experienta lor de viata este un atuu foarte important, dar prea putin utilizat in zilele noastre si ca putem invata oricand si de la oricine, atata timp cat suntem deschisi sa facem asta”, a decalarat Rodica Caciula, Manager de proiect.

De asemenea, in cadrul proiectului a fost lansat Ghidul de implicare comunitara, destinat organizatiilor neguvernamentale care doresc sa realizeze proiecte de organizare comunitara cu persoanele varstinice si care poate reprezenta un exemplu de buna practica in lucru cu seniorii.

Proiectul “Prin ochii seniorilor!” a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.