ACCES la Educatie, Servicii si Comunitate pentru copiii si adultii in scaune rulante

0

La inceputul lunii iunie s-a incheiat prima activitate de grup suport organizata in cadrul proiectului ACCES la Educatie, Servicii si Comunitate pentru copiii si adultii in scaune rulante,  proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Patru utilizatori de scaune rulante au participat timp de o luna la sedinte de consiliere psihologica individuala si de grup.

Una dintre persoanele implicate in proiect este Antonia, o bucuresteanca de 34 de ani, care foloseste un scaun rulant de aproximativ un an, ca urmare a unui accident auto. Schimbarea a fost majora si brusca, asa ca i-a fost greu sa se obisnuiasca cu ea, dupa cum ea insasi marturiseste. Sprijinul familiei a fost un prim pas catre acceptarea noii situatii, iar interactiunea cu echipa Motivation a adus-o mai aproape de un stil de viata independent.  Incepand cu luna mai, Antonia a participat la grupul suport si la sedintele de instruire pentru viata independenta, sub indrumarea instructorului Motivation, care este el insusi utilizator de scaun rulant.

Echipa de oameni tineri, energia pe care au aratat-o de la inceput si priceperea lor in a ma ajuta sa trec peste orice teama m-au convins ca am facut o alegere buna cand am ales sa fiu parte din proiectul ”ACCES”.

Nu stiam ca exista atatea tipuri de scaune rulante si ca sunt atatea criterii importante cand alegi unul. Nici nu ma asteptam sa invat atatea manevre asa de repede. La inceput, cand il vedeam pe instructorul meu urcand si coborand rampe cu atata lejeritate, ma gandeam ca imi va trebui foarte mult timp sa exersez, ca sa pot face aceleasi lucruri. M-a ajutat mult sa primesc explicatii de la cineva care e in aceeasi situatie, mi-a dat incredere si m-a facut sa ma straduiesc mai mult. Altfel nu cred ca as fi reusit performanta de a cobori primele trepte in scaun rulant.

In perioada urmatoare o sa-mi schimb scaunul rulant cu unul mai potrivit pentru mine, conform recomandarilor primite, care sa ma ajute sa exersez tot ce am invatat aici. E foarte evident ca viata mea se va schimba mult de acum inainte, pentru ca pot sa fac mult mai multe lucruri de una singura. Plec de la voi cu abilitati descoperite si cu prieteni noi, pe care sper sa ii revad curand. Il includ aici si pe psihologul fundatiei, pe care l-am simtit tot timpul aproape de mine. (Antonia, 34 de ani)

Activitatile proiectului ACCES la Educatie, Servicii si Comunitate pentru copiii si adultii in scaune rulante se implementeaza in regiunea Bucuresti – Ilfov, in perioada 1 martie 2014 – 30 aprilie 2016.

Proiectul dezvolta trei servicii noi pentru utilizatorii de scaun rulant: transport asistat si accesibilizare, ingrijire la domiciliu si grup de suport. Toate cele trei servicii au ca scop imbunatatirea starii de sanatate, dezvoltarea abilitatilor de viata independenta si cresterea participarii la viata sociala a 144 utilizatori de scaun rulant, copii si adulti. Proiectul isi propune, de asemenea, sa informeze 500 de persoane din comunitate, fara dizabilitati,  printre care elevi, parinti, cadre didactice, cu privire la drepturile si abilitatile copiilor si adultilor cu dizabilitati locomotorii.

Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Programele Fundatiei Motivation sunt create pentru a creste calitatea vietii beneficiarilor sai si pentru a asigura prezenta lor activa in societate cu accent pe integrarea sociala, educationala si profesionala.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati www.eeagrants.org.