Asociatia „Asculta Viata” lanseaza un cabinet de terapie logopedica si consiliere psihologica pentru copiii cu implant cohlear

0

Asociatia persoanelor cu deficiente de auz „Asculta Viata!” inaugureaza la sediul asociatiei din str. Gheorghe Lazar, nr.11 un cabinet de terapie logopedica dedicat copiilor cu deficiente de auz purtatori de implant cohlear (I.C.).

Cabinetul, primul de acest fel al unei organizatii non-profit create de parinti, a fost amenajat in cadrul proiectului „Asculta Viata!” sustinut de Fundatia Orange. Proiectul are ca scop imbunatatirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear si integrarea acestora in institutiile de invatamant de masa.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe si profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directa a nervului auditiv prin impulsuri electrice. Acest dispozitiv se implanteaza printr-o interventie chirurgicala, insa el rezolva doar partial deficienta de auz. Dupa implantare, urmeaza un lung proces de recuperare in care pacientul invata sa auda sunete si apoi sa vorbeasca prin terapie logopedica. 

Specializare pentru 20 de logopezi

Prin acest proiect, Asociatia urmareste sa ofere un pachet complet de servicii copiilor cu implant cohlear si familiilor acestora. Astfel, in cadrul cabinetului urmeaza a fi organizate activitati de formare profesionala – un curs de specializare in terapie logopedica pentru reabilitarea copiilor cu implant cohlear. Cursul, ce a fost lansat odata cu cabinetul de terapie logopedica, este redactat de catre un colectiv didactic compus din profesori universitari din cadrul Universitatii Lucian Blaga Sibiu cu o lunga experienta in domeniu. Cursul se va desfasura in perioada 03 – 28 august, este acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania si isi propune specializarea unui numar de minimum 20 de logopezi din intreaga tara, cu accent pe regiunile unde nu exista personal calificat.

„Inaugurarea acestui cabinet constituie un vis devenit realitate, al parintilor copiilor cu implant cohlear care inca din 2008 de la infiintarea asociatiei noastre, au avut dorinta si puterea sa ajute generatiile noi de copii cu hipoacuzii neurosenzoriale grave si profunde, precum si familiile acestora in diagnosticarea, interventia timpurie si reabilitarea cu succes a acestora. Multumim Fundatiei Orange, al carei sprijin a fost esential in atingerea acestui deziderat”, a declarat Cosmin Brasov, manager de proiect. 

Ȋn urma proiectului „Asculta Viata!”, cel putin 50 de copii cu implant cohlear vor beneficia de servicii de terapie logopedica pentru o perioada de 6 luni. Ȋn plus, in cadrul cabinetului vor avea loc activitati de informare si consiliere psihologica a persoanelor cu implant cohlear si a familiilor acestora, dar si seminarii si workshop-uri.

Proiectul este finantat de Fundatia Orange cu suma de 131.685 lei in cadrul fondului de finantare „Lumea prin culoare si sunet”, editia 2015.

Despre Asociatia persoanelor cu deficiente de auz „Asculta viata”

Asociatia „Asculta viata” este o organizatie non-guvernamentala infiintata in anul 2008 pentru persoanele cu pierdere grava sau profunda a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtatori de implanturi cohleare. In prezent, Asociatia „Asculta viata” are 184 de membri din intreaga tara: adulti cu I.C., parintii copiilor cu I.C. si specialisti in acest domeniu. Misiunea Asociatiei „Asculta viata” este de a disemina informatiile despre implantul cohlear si terapia specifica de recuperare, de a promova drepturile persoanelor cu implant, de a informa, consilia si oferi asistenta, inclusiv sprijin material persoanelor cu implant cohlear, candidatilor si familiilor acestora, in scopul de a maximiza sansele de integrare sociala ale acestora.

[email protected], website www.ascultaviata.ro;  www.hipoacuzici.ro.   

Despre Fundatia Orange

Fundatia Orange este o organizatie non-guvernamentala care se implica in viata comunitatii prin realizarea de proiecte filantropice menite sa aduca schimbari pozitive in viata persoanelor dezavantajate. Impreuna cu institutii si organizatii non-profit specializate, Fundatia Orange dezvolta proiecte de sanatate, educatie, cultura si integrare sociala in beneficiul persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau de vedere.

Pentru mai multe informatii va rugam vizitati www.fundatiaorange.ro.