Asociatia Salvati Copiii Filiala Iasi, anunta lansarea proiectului Servicii sociale inovative in comunitatea ta!

0

Asociatia Salvati Copiii Filiala Iasi, anunta lansarea proiectului Servicii sociale inovative in comunitatea ta!, proiect derulat cu sprijinul financiar al Primariei Orasului Targu Frumos.

Evenimentul de lansare are loc in data de 13 octombrie 2016, joi, ora 11:00, in sala de sedinte a Centrului Social Multifunctional Targu Frumos, Str. Cuza Voda, 67/ 81 A, Bl.8 mezanin.

Conform barometrului Eurostat 2010, Romania are cea mai ridicata rata a riscului de saracie in UE (41%). Cel mai ingrijorator este faptul ca in randul copiilor ponderea celor ameninţaţi de saracie a fost mai mare decat in cazul adulţilor, de 48,7%, un procent record in UE. In Romania se inregistreaza şi cele mai mari diferenţe intre situaţia copiilor şi a celorlalte categorii de varsta. Un raport recent al Institutului pentru Cercetarea Calitaţii Vieţii subliniaza situaţia dificila in care se regasesc copiii din Romania pe parcursul crizei economice, aceştia fiind „loviţi indirect prin scaderea veniturilor familiilor, dublata de scaderea suportului financiar pentru sistemul de asistenţa sociala, dar şi pentru invaţamant şi sanatate”. Regiunea de Nord Est a Romaniei, este cea mai saraca din UE, judetul Iasi fiind printre cele mai sarace. Familiile se confruna cu saracia, iar in mediul rural si urban mic situaţia este şi mai dramatica. Problematica copilului care traieşte in astfel de zone, cu resurse şi oportunitaţi diminuate faţa de situaţia naţionala, amplificata de criza economica pe care Romania o traverseaza, impune o intervenţie specializata care sa raspunda nevoilor reale existente, dar şi o continua monitorizare a impactului şi transformarilor inregistrate.

In orasul Tg. Frumos si zonele limitrofe traiesc peste 3000 de copii care au nevoie de protectie si de servicii specializate. Numarul copiilor care provin din familii aflate in dificultate sau pot ajunge in astfel de situatii a crescut potrivit inregistrarilor Primariei Orasului Targu Frumos.

Proiectul isi propune sa dezvolte serviciile sociale pentru copii si familiile aflate in dificultate in orasul Targu Frumos in cadrul Centrului Social Multifunctional, prin operationalizarea serviciilor de asistenta sociala si de baza pentru 25 de copii si familiile acestora in orasul Tg. Frumos si cresterea gradului de informare – educare privind Drepturile Copilului a 150 de copii din scolile si din comunitatea Orasului Tg. Frumos. Astfel, ne propunem sa facem cunoscute serviciile sociale si de baza desfasurate de catre organizatie in cadrul Centrului Social Multifunctional Tg. Frumos, sa asiguram serviciile de asistenta pentru 25 de copiii si familiile acestora, sa derulam campanii de informare pentru 150 de copii si adolecenti, implicand 20 de tineri voluntari din comunitate.

Durata proiectului este de 3 luni de zile, primind o finantare de 37 036 lei din partea Primariei Orasului Targu Frumos, 10% din costul total al proiectului reprezentand-ul co-finantarea din partea asociatiei.