Avocatul Copilului, o solutie pentru ca drepturile copilului garantate de lege sa fie implementate

0

Cu toate eforturile depuse la nivel legislativ, unde progresele sunt apreciabile, Romania nu dispune de o institutie independenta pentru drepturile copilului, asa cum in majoritatea tarilor europene functioneaza institutia Avocatul Copilului.

Mandatul Avocatului Poporului din tara noastra este unul limitat care ii permite sa intervina doar in cazurile in care drepturile copilului sunt incalcate de catre institutii.

Cinci tari membre ale Uniunii Europene, Romania, Marea Britanie, Suedia, Italia si Lituania, au fost evaluate de specialisti pentru a determina eficienta masurilor si structurilor responsabile de aplicarea drepturilor copilului, in cadrul proiectului de cercetare “Good practices on the General measures of implementation of the Convention on the Rights of the Child” derulat simultan in aceste tari, iar concluziile cercetarilor nationale au stat la baza elaborarii unui raport comparativ la nivel european. Acesta este sprijinit financiar de catre Comisia Europeana, in cadrul Programului Fundamental Rights and Citizenship 2007-2013 si este coordonat de catre Salvati Copiii Suedia, iar in tara noastra este implementat de Organizatia Salvati Copiii Romania.

Masurile generale de implementare a Conventiei privind Drepturile Copilului la nivel central si local in Romania, efectuata in tara noastra in perioada martie – octombrie 2010, constata o serie de dificultati in implementarea legislatiei privind drepturile copilului. Astfel, una dintre concluziile principale este aceea ca, pe fondul masurilor anti-criza, strategiile din domeniul drepturilor copilului se confrunta cu reale probleme de implementare generate, printre altele, de frecventele reorganizari institutionale, de lipsa resurselor si de plecarea voluntara a specialistilor din sistem. Mai mult, niciun reprezentant al autoritatilor consultate nu a putut sa precizeze cu certitudine carei institutii judetene sau locale ii revine responsabilitatea de a coordona implementarea si respectarea drepturilor copilului.

Romania nu are o institutie independenta pentru drepturile copilului, asa cum in majoritatea tarilor europene functioneaza institutia Avocatul Copilului. Totodata, nu putem vorbi despre un buget unic, alocat copilului, astfel ca politicile privind drepturile copilului sunt adeseori lipsite de instrumentele corecte de aplicare. Mai mult decat atat, Romania a ramas tributara problemelor si nevoilor sociale care defineau anii ’90, astfel incat cele mai multe dintre proiectele care vizeaza cresterea calitatii vietii copiilor fac referire, cu precadere, la masuri de asistenta sociala“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Asadar, in ceea ce priveste implementarea si protejarea drepturilor copilului, in diferite domenii ale vietii sociale, se resimte nevoia unei coordonari eficiente, la nivel central. Asistenta sociala, de pilda, care include serviciile si prestatiile sociale, se ofera cu precadere de catre autoritatile publice locale. In acelasi timp, o importanta crescuta in acordarea de prestatii sociale revine si agentiei teritoriale pentru prestatii sociale (apartinand nivelului central). In privinta copiilor aflati in situatii de risc, responsabilitatea de a preveni separarea de parinti, de a monitoriza situatia copiilor si de a identifica si evalua situatiile de risc a fost acordata municipiilor, oraselor si comunelor.

In cazul in care se constata necesitatea interventiei specializate, cazurile sunt transmise nivelului judetean (DGASPC).

Pornind de la carentele si dificultatile semnalate in cercetarea Administratie publica in beneficiul copiilor. Masurile generale de implementare a Conventiei privind Drepturile Copilului la nivel central si local in Romania , se impun o serie de recomandari, care sa constituie premise ale unei dezbateri publice eficiente, cu participarea sectorului neguvernamental si a celui politic. Astfel, intre prioritatile imediat urmatoare trebuie sa se regaseasca: legislatia cu privire la copiii cu parinti plecati la munca in strainatate, copiii cu tulburari de sanatate mintala (in special stabilirea unor metodologii de lucru unitare), copiii in conflict cu legea (elaborarea unui sistem de justitie juvenila conform reglementarilor si instrumentelor internationale, asigurarea unui sistem de asistenta post-penala pentru copiii care au savarsit o infractiune si, mai ales, pentru copiii care au ispasit o pedeapsa sau masura privativa de libertate), tutela (reglementari cu privire la bunurile copilului), intarirea puterii de aplicare a principiului interesului superior al copilului si a celui privind participarea si revizuirea sanctiunilor aplicabile in cazul nerespectarii obligatiilor ce revin institutiilor si persoanelor responsabile de asigurarea drepturilor copilului.