Cauzele, efectele si dimensiunea abandonului scolar in Romania

0

Fundatia Roma Education Fund Romania prezinta principalele constatari ale studiului Parasirea timpurie a scolii – cauze si efecte, care semnaleaza complexul de factori care determina abandonul scolar in principal in randul elevilor de etnie roma.

Studiul Parasirea timpurie a scolii – cauze si efecte” a fost initiat de Roma Education Fund Romania in cadrul proiectului „Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva” si s-a derulat in 19 judete din Regiunile Centru, Sud-Muntenia si Nord-Est pe un esantion de 1.631 elevi de elevi si parinti romi si ne-romi. Principalele concluzii care se desprind in urma cercetarii arata ca absenteismul scolar si riscul parasirii scolii sunt mai mari in randul elevilor romi comparabil cu cei ne-romi.

Cercetarea a relevat existenta unei discriminari in clasa, elevii romi fiind asezati de cele mai multe ori in ultima sau penultima banca si avand coleg de banca, mai degraba, un elev rom decat unul ne-rom. Ponderea elevilor romi care provin din familii defavorizate social este semnificativ mai mare comparabil cu elevii ne-romi aflati in aceeasi situatie. Fiecare al treilea elev rom care a participat la cercetare (29,2%) a declarat ca a trait in ultima luna cel putin o data experienta de a merge la scoala infometat deoarece nu a avut mancare acasa. Un sfert din familiile elevilor romi intervievati (25,5%) au ca venit principal alocatia copiilor, in timp ce in familiile ne-rome aceeasi situatie se intalneste la 11,1% din cazuri.

Daca 3.4% dintre parintii elevilor ne-romi se incadreaza in categoria „fara scoala sau cel mult educatie primara”,  ponderea elevilor romi ai caror parinti sunt in aceeasi situatie este de 29.1%. In analiza a fost considerat parintele/tutorele cu educatia cea mai inalta din familie. Diferenta arata discrepanta majora dintre parintii de etnie roma si cei ne-romi care participa la procesul educational al elevului – in ghidajul prin sistemul scolar, la realizarea temelor, capacitatea parintelui de rezolvare a dificultatilor intampinate de elev pe parcursul scolar, dezvoltarea abilitatilor cognitive in primii ani de viata prin stimularea vocabularului si a asocierilor de idei.

 „Cercetarea realizata de Fundatia Roma Education Fund Romania in cadrul proiectului Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva arata ca elevii romi chestionati din cele 19 judete unde a avut loc studiul inclusiv cei care au aceleasi conditii sociale ca cei ne-romi nu beneficiaza de acceasi educatie de calitate, precum elevii ne-romi. In ciuda eforturilor de pana acum de rezolvare a problemelor, rezultatele raportului arata ca scoala romaneasca continua sa fie un mediu de reproducere a inegalitatilor sociale”, a declarat Eugen Crai, Director National al Fundatiei Roma Education Fund Romania.