Centru de Sprijin pentru copii indoliati din Suceava

0

In Suceava  functioneaza din aprilie 2013 un Centru de Sprijin pentru copii indoliati si familiile lor, filiala locala a Asociatiei „Exista viata dupa doliu!”. Serviciile gratuite pe care toate familiile cu venituri mici le gasesc aici sunt: consiliere psihologica, intalniri cu alti copii de varsta apropiata, intalniri ale parintilor, carti si pliante despre doliu, furnizate cu mult profesionalism de doamna Laura Leonties, psihoterapeut sistemic si de familie.  Momentan, Centrul nu are un spatiu dedicat, dar se bucura de sustinerea neconditionata din partea Bibliotecii Judetene “I. G. Sbiera” si a voluntarilor sai.

In 2013, multi suceveni tineri care si-au pierdut recent partenerul de viata au primit gratuit sedinte de psihoterapie care i-au ajutat sa treaca mai usor peste momentele de cumpana. Acest ajutor vine din donatiile primite de la persoane fizice din judet si din sponsorizarile de la firme precum Best Distribution si Efemer – servicii funerare. 

In plus, 50 de copii si adolescenti au primit deja sprijinul doamnei Leonties in cadrul proiectului “Copiii din Suceava invata sa traiasca dupa moartea unei persoane dragi”, castigator in competitia “Idei din Tara lui Andrei”, sustinuta de Petrom Romania. Cei 5.000 euro asigura terapie gratuita timp de 7 luni pentru 100 de copii si adolescenti suceveni.  Familiile beneficiare in acest proiect sunt din localitatile: Suceava, Campulung Moldovenesc, Falticeni, Fantana Mare, Frumosu, Fundu Moldovei, Sadova si Vama.

Rezultatele sunt vizibile. 

 “Sotia mea a murit in septembrie 2013, avea 42 de ani. Am fost complet distrus si asa de amortit incat nu am stiut ce sa ii spun baiatului meu de 12 ani si vedeam cum evita sa vorbeasca despre mama lui. Din decembrie a inceput sa merga la Centrul de Sprijin si am observat o schimbare in bine. Eu am inceput sa ii gatesc si el a inceput sa imi spuna despre temerile si sperantele lui si asa am devenit prieteni iar.” (Marian, 36 ani)

“In mai 2013 l-am pierdut pe sotul meu. Cand am aflat de acest Centru, intai am vrut sa trimit copiii (au 4 si 8 ani), dar m-am gandit ca e mai bine intai sa vin eu insami la consiliere gratuita. Am vazut pe propria piele cum este si am invatat sa comunic mai bine cu copiii. Din martie si ei vor merge la intalnirile terapeutice cu alti copiii mici care si-au pierdut tatal. Vreau sa simta ca ei nu sunt “orfani de tata” cum le zice lumea, ci au un inger sus care ii vegheaza mereu” (Alina, 39 ani)

Acestea au fost vestile “bune”. Aceste fonduri sunt trecatoare si insuficiente pentru a fi alaturi de alte sute de familii din judet care vor trece prin clipe foarte grele in 2014. Centrul de Sprijin nu are finantare din bugetul local, nici fonduri europene, si va functiona numai cat timp sucevenii simpli si oamenii de afaceri care traiesc aici vor avea bunavointa sa faca donatii si sponsorizari. De asemenea, pana pe 25 mai, orice contribuabil poate directiona 2% din impozitul pe venit catre acest ONG.

Este modul cel mai uman de a fi alaturi de familiile complet nepregatite pentru o boala nemiloasa, un accident pe sosea sau agresiuni fatale. Moartea schimba totul, lasa in urma copii cu mii de intrebari si multa nesiguranta pentru viitorul lor. Interventia terapeutica la momentul potrivit poate preveni multe drame noi. Si impreuna le putem arata acestor familii ca nu sunt asa de singure pe cat se simt.