Cheltuielile cu asistenta sociala in Romania sunt de sapte ori mai scazute decat media UE

0

Organizatiile neguvernamentale active in zona serviciilor sociale sunt cei mai eficienti investitori in comunitate, intrucat produc rezultate masurabile, de impact si durabile. Acesta a fost principalul mesaj pe care ONG-urile de profil l-au transmis autoritatilor romane si europene, presei si participantilor prezenti la Conferinta internationala „Politici publice pentru servicii sociale accesibile. Construim poduri intre furnizorii de servicii sociale”, desfasurata pe 7-8 aprilie la Bucuresti. Comunitatea celor care beneficiaza de servicii sociale include persoane cu dizabilitati si boli rare; copii care se nasc si cresc fara un act de identitate si care sunt invizibili pentru autoritati, inclusiv cand devin adulti; victimele saraciei sau ale violentei sexuale, s.a.m.d.

„ONG-urile investesc de doua ori in comunitate”, a sintetizat Mihaela Munteanu, Director de Dezvoltare si Comunicare al Fundatiei Alaturi de Voi (ADV). „Unu: aducem bani europeni si miscam mediul de afaceri, pentru ca subcontractam. Doi: cream locuri de munca si platim taxe si impozite. Serviciile in comunitate pe care le aducem sunt gratuite pentru beneficiari. Noi nu intindem mana, ci facem fundraising pentru acesti oameni, ca parte dintr-un mix de finantare absolut necesar pentru a functiona pe termen lung”. Munteanu a subliniat ca ONG-urile ar trebui „sa promoveze acest mesaj”, mai ales ca sectorul neguvernamental, care reprezinta aproape jumatate din furnizorii acreditati de servicii sociale din Romania, mai are un rol extrem de important, acela de „a pazi functionarea sistemului”.

Mesajul reprezentantei ADV a venit in contextul dezbaterii referitoare la dificultatile cu care se confrunta furnizorii de servicii non-profit in desfasurarea activitatii curente, pe fondul bugetelor reduse pe care autoritatile publice le aloca. Daca media cheltuielilor cu asistenta sociala in Uniunea Europeana este de 7.279 de euro/persoana, in Romania costul asigurat este de 1.061 euro/persoana.

Conferinta internationala „Politici publice pentru servicii sociale accesibile. Construim poduri intre furnizorii de servicii sociale” a fost organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), care opereaza Fondul ONG in Romania, al carui obiectiv general este „sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila”.

Contextul conferintei – care a gazduit dezbateri, studii de caz si sesiuni interactive dedicate bunelor-practici – este lansarea, in luna februarie 2016, de catre Guvernul Romaniei, a Pachetului national anti-saracie. Pachetul include 47 de masuri si tintesc toate categoriile de varsta, dar se concentreaza mai ales pe copii – categoria cu cel mai ridicat risc de saracie. 1,7 milioane de copii din Romania sunt supusi riscului de saracie, fenomen care afecteaza 40% din populatia Romaniei. Pachetul propus de Guvern pleaca de la modele de buna practica deja functionale, probate de organizatii non-guvernamentale.

 „Privim acest pachet ca pe o oportunitate de multiplicare si aducere la o scara mai mare a unor modele de interventie in comunitate”, a declarat Simona Constantinescu, Director de Dezvoltare si Advocacy al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), in deschiderea conferintei. Reprezentantul FDSC a subliniat faptul ca ONG-urile ar trebui sa fie „parteneri egali ai autoritatilor publice” atunci cand se formuleaza politicile de interventie sociala, pentru ca actiunile lor nu se rezuma la a adresa o singura vulnerabilitate a unui grup de persoane, ci incearca sa actioneze din mai multe perspective. Modelele de interventie ale ONG-urilor reusesc sa activeze acele categorii de populatie care, de regula, sunt beneficiari pasivi de asistenta sociala (ceea ce in mod curent numim ajutoare sociale).

Pavel Trantina, Presedinte al Sectiunii pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si cetatenie din cadrul Comitetul Economic si Social European (CESE) a declarat, la randul sau, ca serviciile sociale, pe care Uniunea Europeana „le recunoaste si le respecta” au nevoie de multe lucruri pentru a functiona, in special in contextul recesiunii economice, printre acestea numarandu-se formarea de specialitate si „finantarea in conditii favorabile”. „Din punctul CESE de vedere, modernizarea in sectorul serviciilor sociale este necesara”, a concluzionat oficialul de la Bruxelles.   

Pentru Pachetul national anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei, click aici: http://gov.ro/ro/stiri/pachetul-national-anti-saracie

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC):
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizatie pentru organizatii, ce considera ca dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezinta in sine un indicator pentru starea comunitatii in care cetatenii traiesc. Fundatia dezvolta proiecte in domenii cum sunt educatie, economie sociala, cooperare pentru dezvoltare, incluziune sociala. Dezvolta si administreaza programe de finantare, campanii de promovare si advocacy pentru organizatiile neguvernamentale. Mai multe detalii se gasesc pe  www.fdsc.ro .

Despre Fondul ONG:
Programul Fondul ONG este parte din asistenta oferita Romaniei in cadrul granturilor SEE 2009 – 2014, dispune de peste 36 mil de Euro si este implementat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR). Obiectivul programului este sa reduca disparitatile economice sociale dintre Romania si statele donatoare: Norvegia, Islanda si Liechtenstein. 390 de proiecte au fost finantate in cadrul programului, prin intermediul a doua apeluri de finantare, primul lansat in 2013, iar cel de-al doilea in anul 2014. Tematicile proiectelor sunt in domenii diferite, precum: voluntariat, valori democratice, initiative civice, justitie sociala, dezvoltare durabila, servicii sociale, dezvoltarea de retele si coalitii,  dezvoltarea capacitatii organizationale a ONGurilor si altele. La nivel european, programe similare exista in 15 tari europene. Mai multe detalii pe www.fondong.fdsc.ro .