Competitivitate sau sustinerea incluziunii sociale?

0

Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, Mariana Campeanu a sustinut, in cadrul Conferintei “Criza economica si modelul social european”, ca Romania sustine un mixt de politici orientate catre crestere economica si ocupare. In contextul unei crize economice de amploare la nivel European, o mai mare atentie trebuie acordata grupurilor vulnerabile. In acest sens, este necesar a fi promovate masurile care vizeaza coeziunea sociala in comunitate.

“Pachetului de investitii sociale” adoptat de catre Comisia Europeana propune o schimbare de viziune, fiind sustinuta adoptarea unor masuri sustenabile privind piata muncii. Printre principalele noutati aduse de Pachet, se numara: realizarea de investitii in scop preventiv, investirea in capitalul uman, folosirea mai eficienta si eficace a fondurile alocate pentru protectie sociala.

Rolul societatii civile in influentarea politicilor sociale este subliniat in cadrul documnetelor prezentate de Comisie. Masurile privind conditiile de munca flexibile, protectia copiilor si sustinerea angajatilor aflati la varsta de pensionare sunt principalele arii in care organizatiile societatii civile pot avea un aport semnificativ.

Conferinta “Criza economica si modelul social european” a avut loc miercuri, 29 mai 2013, fiind organizata de catre Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.