Complex de servicii de integrare socio-profesionala pentru persoane vulnerabile la Medias, proiect de peste 1 milion de euro implementat cu sprijinul FUNDATIILOR VELUX Danemarca

0

Asociatia Phoenix-Speranta a obtinut o finantare de 1.093.193 euro din partea Velux Foundations Danemarca pentru a infiinta un Complex de Servicii de integrare socio-profesionala pentru persoane vulnerabile la Medias. Partenerii proiectului sunt Primaria Medias prin Directia de Asistenta Sociala si Habitat for Humanity Romania, organizatie cu misiunea de a eradica locuirea saracacioasa. Co-finantarea proiectului in valoare de aprox. 200.000 de euro este asigurata de Consiliul Local si Primaria Medias, municipalitatea punand la dispozitie o cladire in vederea reabilitarii si un teren in vederea constructiei locuintelor sociale.

FUNDATIILE VELUX cuprind cele doua  organizatii non-profit VILLUM FONDEN si VELUX FONDEN. Printre ariile finantate prin programele de grant se afla stiintele, mediul inconjurator, domeniul social si cultural in Danemarca si strainatate. In 2014 cele doua fundatii au acordat finantari comune de cca. 150 de milioane euro pentru proiecte non-profit.

Ambele fundatii au fost infiintate de Villum Kann Rasmussen – fondatorul VELUX si al altor companii din Grupul VKR, a carui misiune este de a aduce lumina zilei, aerul curat si un mediu mai bun in viata de zi cu zi a oamenilor.

Proiectul va fi implementat pe durata a 30 de luni, incepand cu aprilie 2016 si pana in  septembrie 2018 si are ca obiectiv principal crearea de  sanse pentru o viata normala, independenta pentru tineri de pana la 25 de ani, expusi excluziunii din cauza vulnerabilitatii create de lipsa scolarizarii, saracie extrema,  etnie,  dizabilitate sau familie monoparentala.  Proiectul consta  in aplicarea unui model de interventie sociala care conjuga eficient asistenta sociala guvernamentala cu experienta inovatoare neguvernamentala, intr-un parteneriat public-privat.

Modelul de interventie are in vedere urmatoarele activitati cheie:

  • evaluarea capacitatii de munca  si /sau nevoii de instruire,
  • consiliere pe teme circumstantiale,
  • medierea unui loc de munca adecvat (in unitate protejata, in structura de economie sociala sau pe piata deschisa a muncii)
  • instruire pentru viata independenta (pastrarea locului de munca si locuirea autonoma)

Aplicarea modelului presupune realizarea prin reabilitare, respectiv, construire, a doua entitati:

  • o structura de economie sociala pe terenul fostei Scoli de aviatie din Medias
  • un bloc de locuinte sociale cu scop de instruire in vederea atingerii scopului final: viata independenta, cu loc de munca plus locuinta si fara ajutor social.

Grupul tinta este format din 200 de tineri din baza de date a Directiei de Asistenta Sociala, dintre care, la finalul proiectului aproximativ jumatate  vor putea avea un trai independent.

Numarul de tineri vulnerabili reintegrati, principalul indicator de performanta al proiectului, releva convingerea noastra ca fiecare om se cuvine sa fie ajutat in asa fel incat sa-si ia, fie si partial, viata in propria raspundere; fiecare trebuie stimulat sa-si doreasca sa fie un membru activ in comunitate, avand  dreptul sa primeasca sprijin, dar si obligatia de a oferi ceea ce poate, societatii. Ecuatia individ societate este una a participarii si anume a ambilor termeni.

Asociatia Phoenix Speranta a obtinut finantarea de la Fundatia Velux, care ofera odata cu banii, un extraordinar exemplu de responsabilitate sociala europeana, indreptata spre zonele in care dezechilibre de tot felul afecteaza marile valori ale umanitatii: democratia, libertatea si chiar cuceririle civilizatiei.” – Maria Stanescu, manager proiect si director Asociatia Phoenix-Speranta

Asociatia Phoenix Speranta s-a infiintat in  27 Iunie 2001 pentru a veni in sprijinul persoanelor cu dizabilitati si furnizeaza servicii sociale destinate copiilor si persoanelor cu dizabilitati in cadrul: Centrului de Zi, Centrului de Instruire vocationala, Centrului de Informare si Orientare Profesionala. Din structura asociatiei, din 2007,  mai face parte si Unitatea Protejata “Primul Pas” cu activitati lucrative in patru ateliere (tamplarie, croitorie, decoratiuni, manufacturare sapun natural) in care 11 persoane cu dizabilitati au statut de angajat. Per total asociatie, cei 11 angajati insumeaza aproape  50% .Asociatia furnizeaza servicii de instruire vocationala, prin parteneriat, Centrului de Integrare prin Terapie Ocupationala Medias, din structura DGASPC.

Zilnic, in asociatie isi depasesc limitele si isi afirma valoarea 30-35 de persoane cu dizabilitati, sprijiniti de o echipa de 13 angajati specialisti sau cu functii administrative.

Habitat for Humanity este o organizatie non-profit prezenta in 70 de tari cu misiunea de a eradica locuirea saracacioasa. Habitat for Humanity Romania construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. In Romania este de 20 ani, timp in care a ajutat peste 64,000 de oameni sa aiba un loc mai bun in care sa traiasca. Peste 30,000 de voluntari, internationali si din companiile romanesti, au muncit pana acum pe santierele organizatiei. www.habitat.ro