Copiii nu trebuie sa fie un lux: Ziua Nationala a Luptei cu Infertilitatea

0

Cu ocazia Zilei Nationale de Lupta cu Infertilitatea, Asociatia Embriologilor a organizat in data de 27 noiembrie activitati in mai multe orase din Romania, cu scopul de a pune in lumina una dintre cele mai intalnite si, in acelsi timp, neconstientizate probleme ale societatii moderne: infertilitatea.

Se estimeaza la nivel european ca cca. 15% din persoanele aflate la varsta reproductiva se confrunta cu dificultati in a obtine sau mentine o sarcina. Cu toate acestea, in politicile publice de sanatate din Romania din urma cu un an, infertilitatea pur si simplu nu exista. 

In urma actiunilor intense ale Asociatiei SOS Infertilitatea, care a adresat mai multe mesaje oficiale factorilor nationali si internationali reponsabili in domeniu, de curand Ministerul Sanatatii a admis existenta si gravitatea fenomenului infertilitatii in Romania si a decis demararea unui proiect-pilot care presupune ca, incepand cu 2010, un prim lot de 250 de cupluri sa beneficieze de o tentativa de fertilizare in vitro suportata de bugetul asigurarilor sociale, unde acesti cetateni sunt contribuabili.

Criteriile pe baza carora vor fi alese aceste cupluri vor fi stabilite in curand, iar Asociatia SOS Infertilitatea va milita prin toate mijloacele ca aceasta sansa sa fie data prioritar cuplurilor eligibile cu venituri mici si medii, care altfel nu ar dispune de resurse financiare pentru a avea acces la o procedura de fertilizare in vitro si de a avea un copil. De asemenea, a fost initiat un proiect de lege in domeniul reproducerii umane asistate medical, care trebuie ameliorat prin dezbatere publica si, pe termen mediu, supus procesului de adoptare si promulgare, intrucat Romania este una din putinele tari ale Uniunii Europene care nu dispune inca de o legislatie in domeniu.

Cu ocazia Zilei Nationale de Lupta cu Infertilitatea, reprezentantii Asociatiei SOS Infertilitatea au avut bucuria de a constata, in toate orasele unde au participat, ca medicii si embriologii din domeniul reproducerii umane asistate medical isi doresc o colaborare, o actiune comuna in vederea reglementarii legale, a ameliorarii transparentei, a imbunatatirii comunicarii cu institutiile statului responsabile in domeniu si cu pacientii.

Manifestarea a fost organizata de catre Asociatia Embriologilor AER (presedinte dr. Diana Cocei, presedinte de onoare prof. dr. Bogdan Marinescu) in colaborare cu medici din orasele Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta si Craiova si cu participarea reprezentantilor Asociatiei SOS Infertilitatea.