Copiii vulnerabili trebuie sa beneficieze de servicii bazate pe familie si comunitate

0

In vederea accelerarii procesului de tranzitie de la ingrijirea bazata pe institutii la serviciile bazate pe familie si comunitate prin folosirea fondurilor structurale si a altor instrumente financiare ale Uniunii Europene, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, in parteneriat cu Grupul European de Experti (EEG), UNICEF Romania si Hope and Homes for Children Romania au organizat miercuri, 2 octombrie 2013, un seminar international.

In cadrul evenimentului, reprezentanti ai Comisiei Europene – DG Employment, Social Affairs and Inclusion si DG Regio, precum si experti ai European Expert Group (EEG), dar si reprezentanti ai institutiilor publice si private din Romania au prezentat exemple de buna practica si lectii invatate din experienta programului de finantare prin fonduri structurale aferent perioadei 2007 – 2013 si au contribuit la promovarea unei viziuni de ansamblu privind dezinstitutionalizarea.

„Locul copilului este in familie si nu intr-o institutie, oricat de bine ar arata aceasta. Acesta este motivul pentru care, inca de la inceputul reformei in domeniul protectiei copilului, dezideratul nostru principal a fost inchiderea institutiilor mari si asigurarea bunastarii copiilor aflati in ingrijirea statului. Cu toate acestea, este de datoria noastra sa continuam sa prevenim separarea de familie, in mod special prin dezvoltarea serviciilor comunitare. Numai prin servicii comunitare bine organizate si eficiente, familia poate avea un sprijin real in cresterea si ingrijirea copiilor”, a declarat dna. Mariana Campeanu, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Fondurile structurale, in special Fondul Social European (FSE) si Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), pot juca un rol crucial in sprijinirea reformelor politicilor statelor membre fata de dezinstitutionalizare si dezvoltarea serviciilor bazate pe familie si comunitate.

Este nevoie de accelerarea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii sociale, inclusiv pentru dezinstitutionalizare.

„Dupa doua decade de progres semnificativ, acest seminar este o oportunitate pentru toti actorii din Romania sa accelereze procesul de dezinstitutionalizare al copiilor. Una dintre prioritatile din Romania si din regiune este aceea ca niciun copil sub varsta de trei ani sa fie intr-o institutie”, a subliniat dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania. „Noi credem ca fiecare copil are dreptul sa creasca intr-un mediu familial. Fondurile europene pot si trebuie sa fie folosite pentru a investi in copii si pentru a rupe cercul dezavantajelor si al saraciei”, a adaugat dna. Sandie Blanchet.

Investitia in serviciile bazate pe comunitate este in interesul superior al copilului si in beneficiul adultilor pentru a preveni separarea lor de familie si comunitate si este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor. De aceea, este important sa creasca finantarea serviciilor alternative (de exemplu, asistenti maternali, case de tip familial, ingrijire din partea familiei extinse) la nivel local. Pe termen mediu si lung, investitia in servicii bazate pe comunitate va duce la scaderea costurilor in ceea ce priveste ingrijirea bazata pe institutii. 

„Deja in Declaratia Comuna publicata in noiembrie 2012, la capitolul Incluziune Sociala, Comisia a indicat faptul ca tranzitia de la servicii bazate pe institutii la servicii bazate pe comunitate, pentru copii, persoane cu dizabilitati si probleme de sanatate mentala, precum si persoanele varstnice reprezinta o prioritate de investitie si trebuie sa fim siguri ca acest obiectiv va fi atins”, a declarat dl. Philippe Hatt, Head of Unit Romania, Bulgaria and Malta, DG Employment, European Commission.

Prioritatea in urmatorii ani trebuie sa fie scaderea numarului de persoane aflate in institutii, in special a numarului de copii.

„Pentru a avea servicii care respecta in intregime drepturile tuturor oamenilor, guvernele trebuie sa foloseasca cat mai bine cu putinta fondurile europene pentru a sprijini tranzitia de la ingrijirea bazata pe institutii la serviciile bazate pe familie si comunitate, inclusiv investitia in sprijinirea familiei”, este de parere dl. Jean-Claude Legrand, Co-chair of the European Expert Group on the Transition from Institutional to Community-based Care.

Seminarul International privind tranzitia de la ingrijirea bazata pe institutii la serviciile bazate pe familie si comunitate are loc la momentul oportun deoarece Romania este in curs de dezvoltare a unor strategii nationale in contextul negocierii noului ciclu de finantare 2014 – 2020. Pentru ca eforturile in ceea ce priveste dezinstitutionalizarea sa se bucure de succes este nevoie de un angajament din partea tuturor structurilor guvernamentale, precum si a societatii civile.

„Doua sunt transformarile de paradigma necesare si realizabile in sistemul de asistenta sociala: prima e trecerea de la un sistem care intervine doar asupra copilului, la unul de natura sa-si asume copilul si familia sa, prin prevenirea separarii. A doua e trecerea de la un sistem bazat pe asa-zisa ingrijire in institutii – in fond, perpetuarea constienta a abuzului asupra celor care au nesansa sa se afle in institutii – la cea in medii familiale. Pentru ca efectele institutionalizarii asupra fiintei umane sunt catastrofale si nici pentru copii, nici pentru adulti, viata traita in afara mediului familial nu duce la incluziune sociala, ci doar la marginalizare si la inadaptabilitate. Increderea in noi, stima de sine si puterea de a fi activi in societate le avem datorita sustinerii, afectiunii si aprecierii de acasa, din familie.”, considera dl. Stefan Darabus – Director National al HHC Romania.

Cele mai multe organizatii activeaza in domeniul social, in educatie si in dezvoltare locala.