Drepturile copilului, incalcate acasa si la scoala

0

„Raportul alternativ privind respectarea drepturilor copilului in Romania“ este dezbatut zilele acestea la Comitetul Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, la Geneva. Potrivit reprezentantilor Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), care au prezentat documentul joi, la Geneva, acesta reprezinta varianta alternativa la raportul de tara prezentat de Romania, in 2007, Comisiei Europene, in conditiile in care tara noastra este in continuare sub monitorizare europeana pe aceasta tema. Daniela Gheorghe, coordonator proiect la FONPC, spune ca raportul alternativ este „un raport critic al protectiei copilului, al educatiei, sanatatii“, dar constructiv, pentru ca vor fi si recomandari care vor fi formulate ulterior si vor trebui aplicate.

Raportul ONG-urilor arata ca in continuare o serie de drepturi ale copiilor din Romania nu sunt respectate, nici de stat si nici de familie.

In primul rand, este sesizata lipsa asa-numitului „ombudsman al copilului“ sau al Avocatului Copilului, o institutie independenta care sa se ocupe exclusiv de monitorizarea si apararea drepturilor copilului, care sunt acoperite in prezent de un adjunct al Avocatului Poporului si de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC). In plus, realizatorii raportului sustin ca, desi este prevazut expres in lege, interesul superior al copilului nu este respectat in Romania, in conditiile in care alocatiile bugetare nu tin cont de el.

Nici dreptul la opinie al copilului nu este respectat, potrivit raportului alternativ, din cauza „educatiei de tip traditionalist din Romania“, care „face ca dreptul la opinie si participare al copilului sa nu se exercite in practica decat in mod punctual, in cadrul unor institutii scolare cu manageri deschisi la receptarea opiniei elevilor sau al unor familii cu viziune larga“. Spre exemplu, autorii raportului sustin ca, desi a fost o initiativa laudabila, consiliile elevilor nu sunt luate in consideratie de conducerea scolilor, nici atunci cand sunt invitate la consiliile profesorale sau cele de administratie. „Ei sunt consultati mai curand pentru activitatile extracurriculare. Vocea copiilor nu se face auzita in aspectele de continut ale procesului de instructie si educatie“, se mai arata in raport. Familia este vinovata pentru nerespectarea dreptului de alegere a religiei, parintii fiind cei care stabilesc de obicei cultul de urmat.

Citeste intregul articol in Cotidianul

Descarca raportul!