Fond unic pentru stimularea angajarii persoanelor cu dizabilitati

0

Fundatia Motivation Romania (FMR) considera ca este necesar un fond pentru stimularea angajarii persoanelor cu dizabilitati care sa fie creat din incasarile la bugetul de stat ale taxelor pe care le platesc angajatorii care nu indeplinesc obligatia legala de a avea angajati cu dizabilitati.

Prin Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, statul prevede ca operatorii economici „care au cel putin 50 de angajati au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati”. Angajatorii care nu angajeaza persoane cu handicap fie platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, fie cumpara produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, in cadrul carora cel putin 30% din numarul total de angajati cu contract individual de munca sunt persoane cu handicap.

In prezent, sumele platite de angajatorii care nu au angajati cu dizabilitati potrivit legii nu sunt directionate catre persoanele cu dizabilitati. Fundatia Motivation Romania sustine directionarea acestor sume pentru programe in sprijinul persoanelor cu dizabilitati, mai exact pentru stimularea angajarii acestora. Fondul ar putea sustine programe de integrare profesionala a persoanelor cu dizabilitati, dar si proiecte de mobilizare a mediului de afaceri pentru angajarea lor. „Pana in acest moment, nu s-a facut o evaluare a efectelor Legii 448 in zona angajarii persoanelor cu dizabilitati. Contul in care se acumuleaza sumele platite de aceste firme este acelasi cu cel in care se platesc amenzi, deci nu se poate estima valoarea contributiei la stat. Exista exemple in cadrul administratiei centrale, ca Fondul pentru sustinerea IMM-urilor, care pot aduce argumente pentru crearea unui Fond Unic in care sa fie colectata taxa platita de angajatorii care nu incadreaza 4% persoane cu dizabilitati. Credem ca trebuie analizata posibilitatea crearii acestui Fond pentru o integrarea reala a persoanelor cu dizabilitati”, a declarat Cristian Ispas, directorul general al Fundatiei Motivation Romania, in cadrul dezbaterii regionale cu tema „Integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin economia sociala. Aplicarea unor modele europene in Romania”, eveniment desfasurat marti, 5 aprilie, la Bucuresti.

La aceasta dezbatere, au participat reprezentanti AJOFM, ITM si DGASPC din Bucuresti si din judetele Ialomita, Giurgiu si Ilfov, precum si ai ONG-urilor cu preocupari in domeniul integrarii in munca a persoanelor cu handicap. Participantii la dezbatere au sustinut, la randul lor, ca este necesara folosirea pentru programe speciale a sumelor colectate de la angajatorii care nu indeplinesc obligatia legala de a angaja persoane cu dizabilitati. Reprezentantii organizatiilor prezente au cazut de acord ca sunt necesare eforturi comune pentru a concretiza discutiile din cadrul dezbaterii. 

Dezbaterea regionala a fost organizata in cadrul proiectului „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap – MMSF, Fundatia Motivation Romania, DGASPC Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!, Axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”. Aceasta dezbatere face parte dintr-un program de dialog care are loc in mai multe regiuni din tara. Urmatorul eveniment de acest fel va fi organizat pe 13 aprilie la Targu Mures de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania.