Fundatia „Pentru Voi” organizeaza un curs de calificare gratuit pentru persoanele cu dizabilitati

0

20 persoane cu dizabilitati intelectuale si asociate din Regiunea de Vest vor participa in perioada august – octombrie a.c. la un  curs de calificare in ocupatia de lucrator in cultura plantelor. Cursul este gratuit si acreditat de A.N.C.

Conform A.N.P.H., 95.34% din persoanele cu dizabilitati din Romania nu au un loc de munca. Cea mai mare parte din ei locuiesc cu parintii si au ca principala sursa de venit indemnizatia de handicap sau pensia de invaliditate. Conform aceleiasi surse, in martie 2013, numarul persoanelor cu dizabilitati mentale angajate in munca (763) reprezenta un procent de 0.82% din totalul adultilor cu dizabilitati mentale neinstitutionalizati, cu varsta cuprinsa intre 18-60 ani (92,560).

Cursurile de specializare si calificare, ca si educatia, au o mare importanta  pentru angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati. In 2008, 10.1% din adultii cu dizabilitati din U.E. si doar 1.5% din cei din Romania au urmat cursuri de formare (conform epp.eurostat.ec.europa.eu).

“Persoanele adulte cu dizabilitati intelectuale cu care lucram noi au fost excluse din scoli si nu au beneficiat de educatie. De aceea, sansele lor de a se angaja sunt diminuate. Pe de alta parte, educatia permanenta pentru acest grup dezavantajat e aproape inexistenta, cursurile de calificare in putinele meserii care pot fi deprinse de persoane cu dizabilitati intelectuale nefiind accesibile acestora. In premiera pentru zona de vest a tarii, demaram un curs de calificare in limbaj usor de inteles si cu o programa accesibila persoanelor cu retard mental. Speram ca acest curs sa fie un succes si un model de buna practica.” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei.

In acest context, „Pentru Voi” este unul dintre putinii furnizori de servicii de suport pentru angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Pentru a creste sansele de angajare in munca a acestor persoane dezavantajate, Fundatia s-a acreditat pentru furnizarea de cursuri de calificare in ocupatia de lucrator in cultura plantelor. Programa este predata in format usor-de-inteles, adaptata persoanelor cu dizabilitati intelectuale, iar modulul de practica este realizat in gradina terapeutica pe care organizatia o detine de 14 ani si de care se ocupa, cu scop terapeutic si lucrativ, beneficiarii acesteia. Cursul demareaza vineri, 23 august si se va desfasura la Centrul de zi “Impreuna” al Fundatiei “Pentru Voi” situat pe str. I. Slavici nr. 47, Timisoara.

Organizatia este in curs de acreditare si pentru un program de initiere in comunicare, la care vor participa 20 persoane cu dizabilitati intelectuale si asociate, tot din Regiunea de Vest.

Cursurile fac parte din activitatile proiectului “EXCELNET – Infiintarea unei retele de centre de excelenta in furnizarea serviciilor de reabilitare si integrare profesionala pentru persoanele cu dizabilitati, ca grup vulnerabil pe piata muncii”.