Fundatia Bethany a marcat Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

0

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti  cu Autism din Romania – filiala Iasi in parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany Biroul Zonal Iasi a marcat Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – 2 aprilie. Cu aceasta ocazie Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) – filiala Iasi, in parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany Biroul Zonal Iasi au pregatit actiuni si manifestari publice, in cadrul celei de-a VI-a editii a Campaniei ”Arata ca iti pasa!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor si tinerilor cu autism.

Una dintre cele mai importante actiuni cu caracter public a fost ”Marsul diversitatii”, o manifestare de promovare a intelegerii problemelor legate de autism si mobilizarea suportului pentru demnitatea si drepturile acestor persoane. Marsul a avut ca elemente promotionale distincte de culoarea albastra – culoarea specifica autismului: tricouri, stegulete, baloane si banner. Marsul s-a desfasurat  traseul Piata Unirii – Bulevardul “Stefan cel Mare“ – Palatul Culturii – Complexul Urbanistic PALAS. S-au inregistrat aproximativ 200 de participanti la mars: copii si tineri cu autism, elevi si studenti din scolile si universitatile iesene. In cadrul Complexului Urbanistic PALAS participantii au format o funda umana cu scopul de a reproduce fundita din piese de puzzle, acceptata ca simbol al autismului, reprezentand diversitatea din comunitatea in care traim.

Acest eveniment a avut loc in cadrul proiectului Cresterea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din judetul Iasi in furnizarea de servicii sociale pentru copii si tineri cu dizabilitati co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Obiectivul general al proiectului este de a creste gradul de incluziune sociala a copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice si mentale prin dezvoltarea de servicii sociale inovative la nivelul ONG-urilor din judetul Iasi, active in domeniul protectiei si drepturilor persoanelor cu dizabilitati.