Fundatia Estuar lanseaza prima harta interactiva din domeniul sanatatii mintale din Romania

0

In ultimele 12 luni, zilnic, in Romania, au fost diagnosticati cate 8 romani cu probleme de sanatate mintala.

  • Conform ultimelor informatiilor oficiale*, la 30 iunie 2015, in Romania traiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sanatate mintala.  Dintre aceste persoane, 22.000 sunt copii
  • Comparativ cu anul trecut, numarul acestor persoane a crescut cu aproape 3000, la 30 iunie 2014, inregistrandu-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sanatate mintala. In ultimele 12 luni, in medie 8 romani au fost diagnosticati zilnic cu probleme de sanatate mintala
  • Peste 1% din populatia Romaniei sufera de probleme diagnosticate de sanatate mintala , asta inseamna ca la fiecare 100 de romani exista cel putin o persoana care sufera de astfel de probleme
  • Numarul celor care traiesc cu o problema de sanatate mintala este in crestere de la an la an

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale (10 octombrie), Fundatia Estuar lanseaza prima harta interactiva din domeniul sanatatii mintale din Romania. Cu ajutorul voluntarilor si specialistilor din domeniu, Fundatia Estuar a cartografiat pana in acest moment peste 600 de institutii de stat si organizatii neguvernamentale din domeniul sanatatii mintale, intr-un demers unic care isi propune sa faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sanatate mintala la servicii specifice.

In Romania numarul persoanelor cu probleme de sanatate mintala este in crestere de la an la an. Doar in ultimele 12 luni numarul acestor persoane a crescut cu aproape 3000, asta inseamna ca in fiecare zi 8 romani au fost diagnosticati si luati in evidente cu astfel de probleme. Desigur ca numarul real al acestora este mult mai mare, in principal din doua mari motive, pe de o parte mersul la psiholog sau la un specialist in sanatate mintala este inca rusinos si privit ca ceva tabu si pe de alta parte faptul ca exista  in continuare o lipsa de informare / educare la nivelului publicului larg cu privire la existenta unor astfel de servicii. Harta lansata de noi astazi arata oamenilor ca exista alti oameni care-i pot ajuta, a declarat Cristian Andrei, Presedinte al Fundatiei Estuar.

Consiliere gratuita pentru tinerii intre 19 si 29 de ani

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, avand anul acesta ca tema respectarea demnitatii persoanelor cu probleme de sanatate mintala, reprezinta momentul zero pentru lansarea unei campanii publice prin care Fundatia Estuar sprijina persoanele cu probleme de sanatate mintala si organizatiile neguvernamentale din domeniul sanatatii mintale. Concret, pe langa cartofierea actorilor din domeniul sanatatii mintale din Romania, Fundatia Estuar ofera consiliere gratuita tinerilor intre 19 si 29 de ani.

Mai mult de o treime dintre tinerii romani se afla in risc de saracie sau excluziune sociala (respectiv 40,3%, fata de 24,3% cat se inregistreaza la nivelul UE – conform Eurostat). Ei au acces mai tarziu si in masura mai mica la piata muncii, iar veniturile pe care le obtin sunt mai mici decat media europeana. Confruntati cu greutati in gasirea unui loc de munca la inceputul vietii, tinerii sunt mai predispusi depresiilor sau anxietatilor.

Activitatea de consiliere va avea loc zilnic (de luni pana vineri), in functie de solicitarile si nevoile tinerilor inscrisi in proiect. Durata unei sedinte de consiliere este de o ora, discutia putand fi individuala sau de grup, in masura in care tinerii au probleme similare si pot sa fie resursa de suport pentru ceilalti. In consilierile de grup media de participare poate varia intre 5 si 10 persoane, alaturi de un specialist. Pentru mai multe detatii accesati acest link.

Fundatia Estuar si Liga Romana pentru Sanatate Mintala invita la colaborare  organizatiile neguvernamentale din domeniul sanatatii mintale

Concret, cele doua organizatii vor crea in cadrul proiectului MindReset.Net – Retea Nationala pentru Sanatate Mintala  o retea de 18 organizatii neguvernamentale care prin activitatea lor vor apara interesele persoanelor cu probleme de sanatate mintala si vor promova respectarea drepturilor acestora in societate, prin servicii de formare si instruire, dar si prin organizarea Forumului National de Sanatate Mintala si de mese rotunde cu autoritati locale si decidenti politici.

Organzatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma

Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca tulburarile psihice sunt o importanta sursa de dizabilitati, cinci din primele 10 pozitii ale ierarhiei bolilor in functie de capacitatea de a genera dizabilitati fiind ocupate de tulburari psihice. Prevalenta pe viata a acestor boli este de aproximativ 33%, ceea ce inseamna ca unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vietii, o tulburare psihica diagnosticabila prin criterii international acceptate.

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este sarbatorita incepand cu anul 1992 la nivel mondial. In fiecare an, Ziua Mondiala are o tema specifica, anul acesta tema promovata fiind respectarea demnitatii persoanelor cu probleme de sanatate mintala.

*Informatii date publicitatii de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Mai multe detalii pe http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/protectie-sociala/ppd

Pentru mai multe detalii despre proiect accesati www.estuar.org si pagina de Facebook

Despre partenerii proiectului “MindReset.Net – Retea Nationala pentru Sanatate Mintala

Fundatia Estuar a fost fondata in septembrie 1993 de catre Asociatia Penumbra din Scotia si Liga Romana de Sanatate Mintala si este prima organizatie din Romania care a creat pentru adultii cu probleme de sanatate mintala o retea de servicii de ingrijiri comunitare. Misiunea organizatiei este oferirea de servicii pentru adultii cu probleme de sanatate mintala din Romania in vederea reintegrarii lor in comunitate. Fundatia Estuar este activa in 4 orase din tara, Bucuresti, Ploiesti, Giurgiu si Cluj, avand infiintate 5 centre sociale in aceste orase si deserveste anual peste 2000 de beneficiari.

Liga Romana de Sanatate Mintala este o organizatie neguvernamentala, inter-profesionala, infiintata in anul 1990 din initiativa unui grup de psihiatri, psihologi si sociologi care actioneaza in domeniul sanatatii mintale, deschisa tuturor persoanelor si grupurilor care manifesta interes si preocupare pentru acest domeniu.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org