Fundatia ICAR primeste acreditare pentru formare in domeniul traumei

0

Fundatia ICAR anunta obtinerea acreditarii programului de interventie in domeniul traumei realizat in cadrul proiectului ‘Armonizarea standardelor de formare profesionala in domeniul interventiei in psihotrauma prin cooperare elvetiano-romana’, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Programul de training este rezultatul transferului de expertiza de la partenerii elvetieni si va fi structurat astfel:

  • Curs ‘Notiuni introductive in psihologia de urgenta’ sustinut de psihologul Alfredo Camelo, coordonator al celulei de criza sub egida Directiei de Resurse Umane de Stat din Geneva. Din vasta sa experienta amintim: expert formator in psihologia interventiilor de urgenta si a gestionarii situatiilor de catastrofe umanitare sub egida Organizatiei Internationale de Protectie Civila pentru profesionisti din noua tari mediteraneene, magrebiene si din Africa Ecuatoriala; fost profesor la Scoala de Inalte Studii in Domeniul Sanatatii din Geneva; anchetator mandatat de Geneva pentru lupta impotriva hartuirii sexuale si psihologice la locul de munca;
  • Curs ‘Elemente de psihotraumatologie in cazul traumelor severe (tortura si alte tratamente inumane si degradante)‘ sustinut de dr. Radu Teodorescu – medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, presedintele Asociatiei Romane de Terapii Comportamentale si Cognitive, precum si al Asociatiei de Psihiatrie Comunitara si vechi colaborator al Fundatiei ICAR.

Cursurile se adreseaza in egala masura specialistilor in sanatate mintala, celor care lucreaza cu migrantii si refugiatii ajunsi in Romania, precum si tuturor celor interesati in recuperarea persoanelor traumatizate.

Specialistii in sanatate mintala din Romania au nevoie de oportunitati de dezvoltare profesionala axate pe interventie terapeutica specifica, cu o abordare care porneste de la pacient (pacient-up approach), care sa ii pregateasca pentru a lucra eficient, profesionist si in siguranta cu grupuri extrem de vulnerabile, dr. Camelia Doru, fondatoare si presedinta ICAR.

Programul de training gandit de Fundatia ICAR in parteneriat cu expertii elvetieni este primul din Romania axat pe nevoile speciale ale migrantilor vulnerabili, si acreditat la nivel national de Colegiul Psihologilor – Comisia de psihologie clinica si psihoterapie.

Fundatia ICAR impreuna cu Pluriels – Centru de Consultanta si studii etno-psihologice pentru migranti (Geneva) implementeaza in perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017 proiectul ‘Armonizarea standardelor de formare profesionala in domeniul interventiei in psihotrauma prin cooperare elvetiano-romana’, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Obiectivele propuse vizeaza:

  • cresterea competentei profesionale a specialistilor ICAR prin formare, schimburi de bune practici si transfer de expertiza cu omologii elvetieni;
  • infiintarea si dezvoltarea unui program elvetiano-roman de formare profesionala in domeniul traumei pentru specialistii romani;
  • promovarea programului elvetiano-roman de formare profesionala la nivel national si livrarea unui curs-pilot pentru 20 de specialisti din Romania.

Resurse: • http://curs-trauma.icarfoundation.ro • www.icarfoundation.ro • www.pluriels.ch

Suntem si pe Facebook: https://www.facebook.com/icarfoundation