Habitat Cluj organizeaza un proces de selectie pentru familii in nevoie urgenta de o locuinta decenta

0

Doua familii cu venituri reduse din Cluj vor avea sansa de a beneficia de o locuinta Habitat for Humanity, o asociatie non-profit care construieste case simple, decente si accesibile. Familiile pot aplica pana pe data de 30 aprilie 2013.

Voluntarii Habitat for Humanity vor construi anul acesta patru case in a sasea comunitate pe care o ridica in judetul Cluj; constructiile vor incepe saptamana viitoare in comuna Chinteni. Doua dintre familiile care vor beneficia de aceste case au fost selectate deja, dintre familiile care aveau cereri mai vechi depuse la Habitat for Humanity Cluj.

Celelalte doua vor fi alese dintre familiile care isi vor depune dosarul pana in 30 aprilie, pe baza acelorasi criterii de selectie. Pentru a beneficia de o casa Habitat, familiile trebuie sa fie legal constituite, sa aiba 4 sau 5 membri si fie sa nu detina o locuinta, fie locuiesc in una care nu poate asigura un trai decent.

Criteriile de selectie: nevoia si urgenta unei locuinte (faptul ca, in prezent, familia locuieste intr-un spatiu impropriu), disponibilitatea de a-i ajuta pe altii (familiile vor face ore de voluntariat pe santierul din Chinteni) si existenta unui venit constant, care sa asigure plata unor rate la costul subventionat al casei, fara profit sau dobanzi, pe o perioada de maxim 20 de ani.

Cererile pot fi depuse la sediul organizatiei, pe Str. Dorobantilor nr.76, bl.Y5, ap.3, Cluj-Napoca, intre 09:00-16:00.

Habitat Cluj ofera familiilor partener sansa de a-si schimba viata in bine, pentru totdeauna. Familia va lucra la constructia propriei case, impreuna cu voluntarii locali si internationali, supravegheati si coordonati de echipa de constructii Habitat. Costul caselor este unul subventionat, intrucat  manopera este in proportie de 70% efectuata cu voluntari, iar materialele de constructii sunt uneori obtinute prin sponsorizari. Perioada  indelungata de plata a locuintelor, 20 de ani, face ca ratele lunare sa fie accesibile familiilor chiar si cu venituri reduse. Aceste rate lunare care se intorc la Habitat ajuta organizatia sa construiasca, in viitor, noi locuinte pentru familii in nevoie urgenta de locuinta”, spune Genoveva Ghiuri, Manager Dezvoltare Resurse.

Criterii de selectie pentru o locuinta habitat

  • Pentru a beneficia de o locuinta Habitat, familiile partener trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
  • Sa aiba domiciliul si/sau locul de munca (unde isi desfasoara efectiv activitatea) in judetul Cluj;
  • Sa fie familii legal constituite;
  • Sa aiba disponibilitatea de a efectua minim 100 de ore de voluntariat inainte de selectie;
  • Existenta unui venit constant, chiar si modest, care sa permita familiei sa plateasca locuinta, in rate lunare, care sa reprezinte cel mult 30%-40% din venitul lunar total al familiei. Ratele lunare sunt fara profit si dobanda pentru Habitat.
  • Costul locuintelor va fi achitat intr‑un procent de 10% la semnarea contractului, iar suma ramasa va fi achitata prin rate lunare, intr-o perioada de maxim 20 de ani;
  • Sa nu aiba in proprietate o locuinta.

Observatie: Prioritate au familiile cu copii sub 14 ani, la data depunerii dosarului.

Daca sunt indeplinite toate criteriile, familia va completa o cerere de luare in evidenta. In urma completarii, familia va fi introdusa in baza de date si va putea incepe efectuarea orelor de munca voluntara.

Detalii pe www.habitatcluj.ro