Habitat for humanity romania si asociati

0

„Frumusețea va salva lumea”, de câte ori am auzit această frază rostită?

A spus-o faimosul scriitor rus Fiodor Dostoievski, gândindu-se probabil la o frumusețe care se bazează nu numai pe natură în ansamblu, ci și pe artă și cultură. O frumusețe „înaltă”, plină de valori, capabilă să inspire cea mai bună parte a fiecărei ființe umane.

O frumusețe care unește, care favorizează dialogul și înțelegerea reciprocă. Acesta este conceptul care stă la baza fundației Unesco, un acronim care înseamnă Organizația Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură sau Organizația Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură.

Când și de ce s-a născut Unesco

  • Imediat după război, în noiembrie 1945, miniștrii aliați ai educației s-au întâlnit la Londra într-o conferință (Conferința miniștrilor aliați ai educației) unde au decis să creeze un organism internațional, condus de
  • Națiunile Unite și având sarcina de a promova pacea și înțelegerea între țări, promovarea cercetării științifice, protecția moștenirii culturale și a peisajului, comunicarea și informarea pentru garantarea tuturor drepturilor fundamentale.
  • Semnarea constituției Unesco adoptată la Conferința de la Londra ajunge la 16 noiembrie 1945, dar intrarea în vigoare are loc în anul următor, 4 noiembrie 1946, după ratificarea oficială de către primele douăzeci de state:

Arabia Saudită, Australia, Brazilia, Canada, Cehoslovacia, China, Danemarca, Egipt, Franța, Grecia, India, Liban, Mexic, Norvegia, Noua Zeelandă, Regatul Unit, Republica Dominicană, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud și Turcia. În Italia, Comisia națională (Cni) pentru Unesco a luat naștere abia câțiva ani mai târziu, în 1950, după ce țara a fost admisă în organismul internațional în 1947.

Deși de-a lungul anilor au existat dezertări și gânduri secundare din partea unora dintre țările membre ale organizației, astăzi Unesco are 195 de state membre și 10 membri asociați.

Unde este Unesco și cum funcționează

Sediul Unesco este situat în Franța, la Paris, într-un complex de trei clădiri special concepute de cei trei designeri Pier Luigi Nervi, Bernard Zehrfuss și Marcel Breuer și construite de un grup de cinci arhitecți de renume internațional (Domenico Bonura, Renato Lo Presti, Le Corbusier, Markelius Sven și Ernesto Nathan Rogers). În aceste locuri se iau principalele decizii cu privire la toate siturile de patrimoniu mondial.

  • Cum se face Unesco
  • Există trei organisme principale ale UNESCO.
  • Adunarea Generală

unde-este-unesco-si-cum-functioneazaEste organul principal al organizației: statele membre se întâlnesc la fiecare doi ani pentru a conveni asupra politicilor și liniilor directoare care trebuie urmate, stabilind programe și bugete specifice. Adunarea alege și membrii Consiliului Executiv și directorul general.
Consiliul Executiv

Se întrunește de două ori pe an și este alcătuit din 58 de reprezentanți din tot atâtea state membre. El urmează să pregătească lucrările conferinței generale și să verifice dacă hotărârile stabilite au fost îndeplinite.
Secretariatul

Acest organism este alcătuit din directorul general și personalul acestuia, având sarcina de a da directivele pentru punerea în practică a angajamentelor asumate de diferitele state membre. Directorul este ales de Conferință la fiecare patru ani. Funcția este ocupată în prezent, din 2009, de Irina Bokova.
Unesco, Irina Bokova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.