HHC Romania a demarat primul audit transparent al serviciilor sociale

0

Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) in parteneriat cu institutiile statului a inceput primul audit national transparent al serviciilor sociale. Rezultatele studiului vor arata care este situatia reala a sistemului de protectie a copilului din Romania. Pentru prima data in evaluarea sistemului serviciilor sociale vor fi implicati si copiii.

In cadrul auditului, va fi evaluata fiecare Directie de Asistenta Sociala din consiliile judetene (fiecare DGASPC) si fiecare institutie de tip vechi din sistemul de protectie a copilului. Colectare a datelor se va face pe baza a trei chestionare complexe si se va desfasura in perioada iulie – septembrie 2011. La finalul lunii octombrie vor fi publicate concluziile si raportul final. Cele trei chestionare au ca tema: analiza institutiilor de tip vechi, capacitatea institutionala de ansamblu si eficienta financiara a sitemului.

Beneficiarii si organismele implicate in acest audit sunt: copiii din sistemul de protectie a copilului din Romania, Fundatia Hope and Homes for Children Romania, ARK (Absolute Return for Kids) si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

 “Rezultatele evaluarii vor arata pentru prima data transparent care este situatia reala a sistemului de protectie: cati copii sunt in sistem, care este nivelul de pregatire al angajatilor, care este calitatea serviciilor oferite copiilor aflati in protectia statului, care este eficienta financiara a sistemului, cat de functionala este structura Directiilor de Protectie a Copiilor, care sunt politicile de protectie a copilului la nivelul managementului, cat timp petrec pe teren asistentii sociali, cat de relevante sunt dosarele intocmite pentru asistenta sociala” declara  Stefan Darabus, directorul national al HHC Romania.

Noutatea studiului, pe langa transparenta procesului de auditare, este acela ca si copiii institutionalizati sunt implicati direct. Li se cere parerea despre sistemul actual, precum si sugestii pentru un sistem de protectie pe care ei l-ar dori. In plus, participantii la audit -manageri din serviciile sociale – vor veni cu ideile si sugestiile lor pentru un sistem social mai bun, iar aceste propuneri vor forma o componenta aparte a auditului social national. Acest demers  se vrea o contributie constructiva la imbunatatirea serviciilor sociale aflate in slujba copiilor abandonati din tara noastra.

Pe baza rezultatelor Auditului, HHC Romania, ARK si Ministerul Muncii vor elabora un Plan National Strategic pentru inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania in urmatorii ani si  o politica publica de prevenire a abandonului.

Puteti urmari aici un interviu video pentru a afla mai multe informatii despre starea actuala a serviciilor sociale romanesti, despre auditul inceput saptamana aceasta si despre impactul pe care se preconizeaza ca acesta il va avea asupra copiilor ce risca sa intre in grija statului.