Inaugurarea, la Craiova si Cluj, a primelor sali specializate in audierea minorilor din cadrul unui DGASPC din Romania

0

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a inaugurat in perioada 8-10 aprilie 2014, doua sali specializate in audierea minorilor, la Craiova si Cluj.

Aceste sali, amenajate in cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC)  din judetele Dolj si Cluj, reprezinta o premiera in Romania si un prim pas spre normalitate. FONPC considera ca acest tip de sala ar trebui sa existe la nivelul fiecarui DGASPC din Romania. Mai mult, FONPC militeaza, in egala masura, pentru crearea instantelor specializate pentru minori, precum si a unei proceduri speciale care sa reglementeze instrumentarea cauzelor in care sunt implicati copii.

Conferintele de inaugurare au avut loc la sediile Consiliilor Judetene DOLJ (in data de 8 aprilie a.c) si, respectiv, CLUJ (in data de 10 aprilie a.c) in prezenta a numerosi reprezentanti din domeniul justitiei, politiei, asistentei sociale.

In salile de la Craiova si Cluj, audierea minorilor va fi realizata de catre o echipa multidisciplinara de specialisti formati in tehnici de audiere, in psihologia copilului, in tehnici de comunicare cu copii aflati intr-o stare de vulnerabilitate. Cele doua sali de audiere respecta deopotriva nevoile psihologice ale copilului si cerintele formale pentru realizarea unui interviu legal.

Domnul Stanislas Pierret, Consilier de Cooperare al Ambasadei Frantei in Romania a sustinut in cadrul conferintei de inaugurare de la Craiova, faptul ca «o justitie adaptata copiilor, inainte, in timpul si dupa procedura judiciara, ar trebui sa fie un subiect care sa ne preocupe pe toti. Cu alte cuvinte, sa fie permisa o audiere a minorilor in conditii favorabile acestora,  cu un personal competent si format, potrivit unor proceduri accesibile, diligente, clare si precise. Interesul superior al copilului trebuie sa ghideze aici demersul nostru, in conformitate cu instrumentele europene si internationale care se refera la drepturile copilului aflate in vigoare in majoritatea tarilor».

« Orice fel de audiere a unui minor este intruziva si produce un fel de fragilizare, este o trauma, indiferent daca copilul este martor sau a incalcat legea. Mi-as dori o justitie mai dedicata pentru copil, care sa inteleaga aspectele psihologice ale copilului. Problematica drepturilor copilului a fost a doua cerinta politica pe agenda Uniunii Europene, atunci cand au inceput negocierile de aderare. In doua camere simple, cateva mii de copii vor evita sa fie traumatizati in salile de judecata.  (…) De mai bine de un an lucram la acest proiect. Este extrem de important, daca luam in calcul doar faptul ca in Romania sunt ocrotiti, in sistemul de protectie, aproximativ 68.000 de copii. Jumatate dintre acestia sunt nevoiti sa treaca printr-o sala de judecata. Lor li se adauga si cei care sunt martori la diverse infractiuni sau cei care provin din familii aflate in proces de divort si care automat trebuie audiati. Existenta acestor camere de audiere este un act de normalitate », a precizat Bogdan Simion, Presedinte de onoare FONPC.

„Acest proiect reprezinta solutia cea mai potrivita pentru reducerea impactului psihic negativ al audierii asupra copiilor si reducerea victimizarii secundare prin audierea minorilor intr-o sala special amenajata, care sa asigure o audiere prietenoasa. Ne bucuram ca am putut sa beneficiem de pe urma modelului francez de bune practici si sa il implementam la noi, in acest moment in Franta existand peste 50 de sali de audieri de acest gen. In Cluj, DGASPC pune la dispozitie atat salile necesare pentru audierea si consilierea minorilor, cat si personal calificat, instruit pe parcursul ultimilor doi ani, pentru a lucra in acest sistem”, a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu.

« Cand vorbim de minori cred ca ei reprezinta cea mai importanta veriga a acestei structuri de protectie sociala. Din pacate exista cazuri de minori care incalca legea si exista parghii prin care cazurile lor sunt tratate. Aceste camere de audiere sprijina acest demers”, a precizat Secretarul Consiliului Judetean Dolj, Gheroghe Barbarasa. 

“Este un proiect pe care ni l-am dorit pentru a creste calitatea serviciilor in ceea ce priveste protectia drepturilor copiilor in judetul nostru. Este un element de noutate, care este benefic pentru calitatea serviciilor din asistenta sociala si justitie. Proiectul a vizat, in mod special, dotarea unei sali si amenajarea ei cu aparatura de specialitate si cu mobilier necesar desfasurarii unei bune activitati. S-au investit undeva in jur de 20.000 de euro. Proiectul consta mai ales in formarea specialistilor care vor lucra cu copiii in aceasta componenta, a declarat Florin Stancu, administratorul public al judetului Dolj.

“Din echipa de proiect fac parte trei persoane: un coordonator, un asistent social si un psiholog, plus reprezentanti ai celorlalte institutii implicate: adica Parchet, Curtea de Apel, Tribunal, DIICOT, Brigada de Combatere a Crimei Organizate”, declara Nicoleta Molnar, director adjunct al DGASPC Cluj.

Inaugurarea salilor specializate in audierea minorilor de la Craiova si Cluj a avut loc cadrul proiectului “Audis: pentru o mai buna audiere a minorilor”, al carui obiectiv principal vizeaza imbunatatirea practicilor existente in Romania privind instrumentarea cauzelor cu minori. Proiectul este coordonat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) si implementat in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), Ministerul Justitiei (MJ), Ministerul Afacerilor Interne  – Inspectoratul General al Politiei Romane (MAI -IGPR), Ministerul Afacerilor Interne – Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANTIP) si finantat de Ambasada Frantei in Romania, Federatia „La Voix de l’Enfant”(Franta), Fundatia “Terre des hommes”, DGASPC Dolj si DGASPC Cluj.

Conform celor mai recente statistici din domeniu, sala din cadrul DGASPC CLUJ va avea lunar, intre 50  si 100 de beneficiari minori, implicati in proceduri judiciare si administrative.

Conform datelor furnizate de Ministerul Justitiei, in semestrul 1 al anului 2013, numarul copiilor (0-18 ani) implicati in proceduri judiciare, pe raza judetelor tinta ale proiectului coordonat de FONPC a fost de : 407 in judetul Dolj (din care 367 cauze civile – divort cu copii minori si 40 de minori in conflict cu legea) si 516 in judetul Cluj (din care 399 cauze civile- divort cu copii minori si 117 de minori in conflict cu legea).