Ingrijirile la domiciliu – un drept legal, nu un privilegiu!

0

In Romania varstnicii reprezinta 15% din populatia tarii, iar estimarile arata ca in anul 2050 procentul va ajunge la 30%. Mai bine de 750 000 de varstnici nu isi pot desfasura minimul necesar de activitati zilnice. Nevoia de ingrijire la domiciliu se manifesta la cel putin 20% din populatia varstnica actuala, dar nevoia de ingrijire la domiciliu este acoperita in 0.23% din cazuri.

Peste 80 de reprezentanti din organizatiile neguvernamentale, autoritati publice centrale si locale, precum si experti independenti s-au reunit la Sinaia in perioada 18-20 Iunie 2014 pentru a participa la primul Forum al Furnizorilor de Ingrijire la Domiciliu. Timp de 3 zile, participantii Forumului impreuna cu reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale au dezbatut solutii la problemele cu care se confrunta zilnic persoanele in varsta care au nevoie de ingrijire la domiciliu, dar si furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu:

“Sistemul sanitar si sistemul social actioneaza paralel si de multe ori, furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu incearca sa realizeze un dialog intre cele 2 sisteme” — Gyorgy Peter, Director Asociatia Caritas Alba Iulia — Asistenta medicala si sociala.

“Nu trebuie sa construim alt sistem de sanatate, trebuie sa-l maximizam si sa-l optimizam pe acesta” a spus domnul Vasile Cepoi, Consilier de Stat pe probleme de sanatate in cadrul Cancelariei Primului Ministru.

In cadrul Forumului, 53 de furnizori de ingrijire la domiciliu, ONG-uri si autoritati locale, au semnat un Document de pozitie prin care fac apel la decidentii politici si isi exprima sustinerea publica pentru:

— Introducerea pe agenda publica si in programele de guvernare a problematicii complexe a persoanelor varstnice

— Sustinerea si promovarea colaborarii si parteneriatului intre autoritatile locale si centrale si sectorul neguvernamental

— Reglementarea unitara a serviciilor de ingrijiri la domiciliu, sociale si medicale

— Elaborarea Nomenclatorului de servicii sociale si a standardelor de calitate si de cost

— Diminuarea fenomenului masiv al emigratiei personalului calificat in domeniul ingrijirii la domiciliu

— Elaborarea unei legi a contractarii serviciilor sociale si socio-medicale.

Forumul a fost organizat in cadrul proiectului “SenioriNET — retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice’ implementat de Confederatia Caritas Romania in parteneriat cu Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change. Proiectul ‘SenioriNet — retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societatii Civile — Programul de Cooperare Elvetiano—Roman, are o durata de 2 ani si un buget total de 251.102,25 CHF din care 223.481,00 CHF reprezinta finantarea nerambursabila.