La sase luni de la lansare, Telefonul Varstnicului a fost apelat de 2.700 de ori

0

La sase luni de la lansare, Telefonul Varstnicului, prima linie telefonica gratuita de informare si asistenta dedicata persoanelor peste 65 de ani, operata de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si finantata de catre Fundatia Vodafone Romania prin programul „Mobile for Good”, a inregistrat peste 2.700 de apeluri, dintre care 962 sunt apelanti unici, proveniti din toate regiunile tarii.

Cele mai multe apeluri provin din zona Munteniei si a municipiului Bucuresti (475 de apelanti), urmeaza zona Moldovei (184 de apelanti), a Transilvaniei (148 apelanti) si a Olteniei (69 apelanti). Cel mai mare numar de apelanti sunt din Municipiul Bucuresti (285 de apelanti), urmati de  cei din judetul Prahova (72 de apelanti), Galati (39), Iasi (38), Constanta (33), Brasov (31) si Timis (30). Repartitia apelantilor in functie de mediul de provenienta ne arata o distributie echilibrata, 381 dintre acestia locuind in mediul rural sau in orase mici, 259 in orase mari si 285 in capitala.

Dintre cei care au apelat Telefonul Varstnicului in ultimele 6 luni, peste 55% traiesc singuri, aproximativ 15% locuiesc cu un partener de viata, iar aproape 10% se afla in institutii de asistenta sociala, in regim rezidential pentru persoane varstnice.

846 de apelanti si-au declarat varsta, dintre acestia, 229 au intre 70 si 80 de ani, 174 se incadreaza in intervalul 65-70, iar 182 in intervalul 60-65. Telefonul Varstnicului este un instrument util si persoanelor cu o varsta mai mica de 60 de ani, precum si celor care vor sa semnaleze situatia unui varstnic pe care il cunosc, 149 de apelanti inscriindu-se in aceasta categorie. Statistica arata ca in perioada septembrie 2015 – martie 2016 Telefonul Varstnicului a fost apelat de catre 566 de femei si 396 de barbati.

Telefonul Varstnicului este o linie telefonica gratuita si confidentiala, care raspunde nevoilor tuturor varstnicilor din Romania, fie ca vorbim de informare, consiliere sau sprijin practic si emotional. La numarul de telefon 0800 460 001, persoanele varstnice primesc sfaturi si informatii de la operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Aceasta linie telefonica, lansata in septembrie 2015, este disponibila de luni pana vineri, intre orele 08:00 si 20:00. Linia poate fi accesata si de catre cei care doresc sa semnaleze un abuz sau o situatie dificila a unui batran.

Dincolo de caracterul sau informativ, Telefonul Varstnicului reprezinta si o metoda de sprijin emotional si alinare a singuratatii. Conform unui studiu national realizat la finalul anului 2015 de GfK, pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, unul din doi varstnici din Romania este afectat de singuratate intr-o anumita masura. Pentru seniorii singuri, Telefonul Varstnicului pune la dispozitie serviciul de reapelare regulata, de care beneficiaza pana acum 145 de persoane.

Website oficial: http://www.telefonulvarstnicului.ro

Email: [email protected]

Facebook: www.facebook.com/TelefonulVarstnicului

Despre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei (FPMR) a fost infiintata in 1990 de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei impreuna cu tatal sau, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei. Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este o organizatie neguvernamentala de elita care sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a fost desemnata de romani drept cea mai onesta organizatie neguvernamentala in cadrul studiului Envero Brand Trust Index.

Despre Fundatia Vodafone Romania si Mobile for Good

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta deoperatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.

In cei 18 ani de activitate Fundatia Vodafone Romania a finantat, peste 963 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 23 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundatia Vodafone finanteaza, in toate cele 28 de tari in care este prezenta, proiecte care folosesc tehnologia pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a imbunatati viata oamenilor si a genera schimbarea in societate.

Mobile for Good a fost lansat in Romania in 2012 si este un program strategic al Fundatiei Vodafone Romania prin care se deruleaza un numar de 19 proiecte, cu o valoare cumulata de 2,9 milioane de euro si care se adreseaza unui numar total de 30.227 de beneficiari.