Lansare studiu: Administratie publica in beneficiul copiilor – Masurile generale de implementare a Conventiei privind Drepturile Copilului la nivel central si local in Romania

0

Sub inaltul patronaj al Presedintelui Camerei Deputatilor, Organizatia Salvati Copiii lanseaza raportul de cercetare „Administratie publica in beneficiul copiilor – Masurile generale de implementare a Conventiei privind Drepturile Copilului la nivel central si local in Romania”, in cadrul unui eveniment ce va avea loc pe 6 iulie.

Proiectul care a facilitat realizarea cercetarii este derulat cu sprijinul Uniunii Europene si a avut ca scop identificarea gradului in care au fost aplicate masurile generale de implementare a Conventiei ONU pentru Drepturile Copilului (CDC) la nivel local, national si european.

Concluziile sunt redate intr-o serie de rapoarte nationale care prezinta in detaliu situatia inregistrata in cinci tari membre ale Uniunii Europene Italia, Lituania, Marea Britanie, Romania si Suedia – precum si intr-un raport comparativ european care identifica tendintele comune dar si diferentele dintre aceste state. Totodata, o cercetare a fost derulata cu privire la activitatile intreprinse in domeniul  drepturilor copilului de catre institutiile europene.

Cele doua rapoarte de interes european, care includ si exemple de bune practici si recomandari adresate factorilor de decizie, vor fi transmise reprezentantiilor institutiilor UE, printr-o serie de actiuni organizate in Bruxelles.

Rezultatele cercetarii si dezbaterile din cadrul evenimentului de lansare au ca scop atingerea urmatoarelor obiective:

–          imbunatatirea legislatiei din domeniul drepturilor copilului;

–          infiintarea Avocatului Copilului, ca institutie independenta care sa monitorizeze modul in care Romania respecta drepturile copilului;

–          infiintarea unei autoritati centrale pentru drepturile copilului, ca structura de specialitate in cadrul aparatului de lucru al Primului Ministru, care sa indeplineasca functia strategica de asigurare a fundamentarii, aplicarii si evaluarii strategiilor si programelor in domeniul drepturilor copilului si de promovare a acestora.