Lectia de viata independenta

0

La sfarsitul lunii iulie, un grup de 15 copii si tineri cu handicap mintal si asociat sever sau mediu, inscrisi la Centrul de Zi al Asociatiei Sf. Ana din Bucuresti, au experimentat primul lor cantonament de invatare a unor deprinderi de viata independenta, in cadrul proiectului “Vreau sa muncesc, pot sa invat”, finantat de United Way Romania. Chiar daca sunt persoane “speciale”, pe care mirarea din privirile semenilor nu pare sa-i incomodeze, tinerii se bucura de viata, au unele cunostinte, prieteni, sclipiri in ochi, preferinte, sperante. Le cam lipseste increderea in ei, inca depind de noi, ceilalti. Ar fi vrut si nu prea, sa-si incerce puterile si un pic de libertate.

Timp de o saptamana, tinerii cu dizabilitati mintale severe au participat sub atenta supraveghere si indrumare a unor specialisti ai Asociatiei Sf. Ana la diverse activitati educativ-gospodaresti de ingrijire a casei si gradinii, de pregatire a mesei, ajutor in bucatarie si ingrijire a animalelor pe care le-au hranit cu mare interes si placere (gaini, ponei, vitei, oi, catei, pisici), dar si la activitati sportive, de masaj si gimnastica de recuperare. Plimbarile si drumetiile in grup au contribuit atat la cunoasterea mediului si a propriilor limite fizice cat si la imbunatatirea comunicarii intre ei si cu alti turisti si chiar la legarea de prietenii intre ei.

Cei 15 beneficiari au reusit intr-un timp foarte scurt, nu numai sa suporte usor desprinderea de casa si familie, ci chiar au inceput sa invete sa se ingrijeasca singuri si, de asemenea, sa se concentreze intr-un anumit grad asupra activitatilor cu totul noi de care s-au simtit atrasi si sa le exerseze pe cele cunoscute, fara sa se plicitiseasca.

Cantonamentul de pregatire de la Bran va fi urmat, la inceputul lunii septembrie, odata cu inceperea noului an scolar, de o testare la care vor participa toti beneficiarii proiectului sustinut de United Way Romania. Cei mai priceputi dintre ei, vor fi selectati pentru inscrierea la cursuri acreditate de calificare, pe care le vor urma asistati.

Este foarte important ca tinerii cu handicap mintal sa simta ca sunt egali cu noi ceilalti, sa fie incurajati si antrenati in actiuni care sa le permita sa se dezvolte, sa castige incredere in ei. Cu perseverenta, multa rabdare si stimulare permanenta, rezultatele apar categoric, iar la nivelul lor inseamna performanta.” – este concluzia d-rei Anca Neacsu – ergoterapeut la Centrul de Zi Ana.

Intr-o Romanie pe care multi o considera din ce in ce mai indiferenta, si-au unit fortele cu discretie si multa generozitate autoritati locale, personalitati de prestigiu, ONG-uri si companii private, pentru a stimula primele exercitii de viata independenta ale unor copii si tineri speciali care, probabil, nu vor reusi niciodata sa le pronunte numele.